Mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

U vašoj kuhinji postoje puno mjesta koja skrivaju prljavštinu i bakterije, a stručnjak za čišćenje Dejan Dimitrov za "Daily Star" nabrojao je sedam neočekivanih.

1. Toster

- Tajna izvrsnog tosta je čisti toster- kaže Dejan, savjetujući ljude da provjere otvore za hljeb, peciznije, da provjere da li ima ostataka hljeba.

- Suvim rukama isključite toster, a zatim uklonite dio za mrvice i ispraznite ga. Upotrebite suvu četkicu za zube kako biste očistili otvore za hljeb i uklonili velike mrvice. Potom standardnim pranjem s deterdžentom uklonite lepljive mrlje. Kad se taj dio za mrvice osuši, vratite ga u toster - dodao je.

2. Rukavice

Ako za vađenje vrućih posuda iz peći koristite rukavice, morate da znate da one mogu da budu vrlo prljave, te da se u nima kriju klice, mrvice i komadići hrane.

- Ako se stalno koriste, rukavice je dobro oprati jednom nedjeljno. Ako su silikonske, ručno, a one od tkanine možete da perete u mašini za pranje veša. Možete i prije pranja da rukavice potopite u rastvor od jedne kašike deterdženta i jedne kašike sode bikarbone u litar vode - tvrdi Dimitrov.

3. Varjače

Varjače u svojim pukotinama kriju puno bakterija, posebno ako dolaze u dodir sa sirovim mesom. Ako ih ne izribate, rizikujete kontaminaciju drugog pribora i hrane s kojom dođu u dodir.

- Redovno koristite ovu smjesu za njihovo pranje - jedna kašika vodonik peroksida u dvije litre vode, a onda ih dobro izribajte - dodao je

4. Kecelja za kuvanje

Mast, mrvice i komadići hrane mogu se nakupljati i na kecelji, pogotovo ako ima prednji džep.

 - Pravilo je da se opere nakon svakih par korišćenja. Može da se pere u veš mašini - poručuje stručnjak za čišćenje.

5. Polica sa začinima

Police sa začinima često zaboravimo da očistimo, pa često skupljaju prašinu.

- Preporučio bih da ih čistite mokrom krpom svakih par nedjelja, kako biste osigurali da se prljavština ne skuplja u skrivenim područjima. Proverite jesu li police potpuno suve prije nego što vratite posudice sa začinima kako biste spriječili nakupljanje vlage. -

6. Kuhinjske krpe

S kuhinjskim krpama potreban je oprez. Uvijek je dobro imati jednu za sušenje posuđa, drugu za brisanje ruku i treću za čišćenje površina.

- Uz to, treba ih prati svakih par dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Na krpama se mogu pojaviti čak i gljivice - kaže Dimitrov.

7. Mikrovalna

I na kraju, brisanje krpom nije previše učinkovito u uklanjanju masnih naslaga pa je mikrovalnu pećnicu također potrebno temeljno očistiti iznutra i izvana svake sedmice. Stavite kašiku bijelog octa i u 250 mililitara vode i zagrijte posudu dvije minute u mikrovalnoj.

Ostavite mikrovalnu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta, a onda nanesite sredstvo za čišćenje i obrišite sve unutarnje stijenke vlažnom krpom. Svi tvrdokorni tragovi i fleke trebali bi se lako ukloniti", poručio je Deyan.

(b92)

Tagovi: