Milunović: Radnicima plaćen topli obrok, samo oni to ne vide

Dok Sindikat uprave Republike Srpske preko poslanika u Narodnoj skupštini Republije Srpske uveliko lobira da se usvoje zakonska rješenja na osnovu kojih bi se zaposlenima u vladi, policiji i prosvjeti vratila naknada za topli obrok i regres izgubljena 2007. godine, Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović ne pokazuje zainteresovanost za jednu takvu ideju.

Naprotiv, on tvrdi kako 55.000 radnika zaposlenih u gore navedenim institucijama i ustanova ima topli obrok, ali da ga jednostavno ne vide.

Navedenoj kategoriji radnika nije oduzeto pravo na topli obrok, nego je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i posebno se ne iskazuje“, kaže ministar Milunović u odgovoru na pitanja koja mu je uputio poslanik Milan Petkoviću.

Petković je ministra Milunovića upozorio da sa ovakvim odgovorom neće biti zadovoljan, ali na njegovovo pitanje o tome da li Vlada Republike Srpske ima u planu da vrati pravo na topli obrok nije dobio konkretniji odgovor.

Međutim, kada se ono što Milunović tvrdi uporedi sa primanjima radnika, ispostavlja se kako veliki broj njih ne zarađuje ni minimalnu platu, pokazuje računica portala CAPITAL.

Za primjer smo uzeli čistačice u republičkim ustanovama koje u prosjeku zarađuju oko 600 maraka mjesečno.

Najniži topli obrok koji se u Republici Srpskoj  može isplatiti je 140 maraka, a najniži regres je u visini minimalne plate odnosno 540 maraka.

Ako se od njenog mjesečnog primanja oduzme topli obrok i regres, a koji na mjesečnom nivou iznosi 45 marka, dolazi se do toga da je njena osnovna plata tek 415 maraka, što je za 135 maraka manje od zagarantovanog minimalca.

Ono što je takođe interesantno je da Vlada Republike Srpske za svoje radnike primjenjuje dvostruje aršine.

Naime, radnici u Elektroprivredi Republike Srpske, Šumama, Željeznicama RS i drugim javnim preduzećima u državnom vlasništvu primaju naknade za topli obrok i regres i njima te naknade ne ulaze u platu.

U Sindikatu uprave Republike Srpske uvjereni su da će njihova inicijativa o vraćanju toplog obroka i regresa biti zakonski definisana jer imaju podršku svih političkih stranaka u Narodnoj skupštini RS, pa i one iz koje dolazi ministar Milunović.

Smatraju kako je on najgori ministar u istoriji Vlade Republike Srpske kada je u pitanju oblast rada i dodaju kako ne poznaje posao na kojem je angažovan.

Suštinski, po nametnutom zakonu platu čini koeficijent složenosti poslova, cijena rada te naknada za topli obrok i regres. Međutim,  taj zakon nije usklađen sa ostalim normama. Plata je jedna stvar, a naknade nešto sasvim drugo. Naknada za topli obrok je trošak ishrane i to ne može biti vrednovano kao rad. Plata bi trebala da se isplaćuje za obavljeni rad, a Vlada je u to uračunala i sve naknade. Tražimo da se jasno definiše šta je plata, šta je topli obrok a šta je regresi da se nepravda ispravi”, kaže predsjednik sindikata Božo Marić.

CAPITAL

Tagovi: