Miličević: Trošenje budžetskih sredstava mora biti vidljivo svim građanima opštine Teslić

Opština Teslić je danas, 19. marta 2021. godine, predstavila Standarde integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova u kojim postupa Opštinska uprava.

Standardi su izrađeni u saradnji sa projektom „Pilotiranje mehanizama transparentnosti i integriteta organa vlasti na kantonalnom i lokalnom nivou u BiH”, a kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem sredstava UK Aid-a i provode TAF Western Balkans i Lucid Linx Sarajevo.

Učesnicima prezentacije su se obratili britanski ambasador Metju Fild i načelnik Opštine Teslić Milan Miličević.

Ambasador Metju Fild se zahvalio Opštini Teslić na dosadašnjoj saradnji te naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno vjeruje u otvorenu vlast, kao jako sredstvo u obezbjeđivanju inkluzivnih usluga koje najbolje odgovaraju građanima i kompanijama. Ambasador Fild je istakao da ovaj projekat koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva može dovesti do ušteda u budžetu, bolje isplativosti, smanjenog prostora za korupciju i pravičnijih praksi pri zapošljavanju, što u konačnici donosi dobrobit građanima Teslića.

Načelnik Opštine Teslić Milan Miličević se zahvalio na podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i NJegovoj ekselenciji ambasadaoru Metju Fildu i izjavio da će biti donesena odluka kojom će biti usvojeni Standardi integriteta i transparentnosti u postupanju Opštine Teslić, a koji će na ovaj način postati obavezni vodič za postupanje zaposlenih u Opštinskoj upravi.

„Drago mi je da smo kao pilot opština u RS imali priliku da budemo dio onoga što se zove Strategija plana integriteta i transparentonosti opštine Teslić, a u prevodu rekao bih da je to projekat predstavljanja javnog upravljanja sredstvima budžeta opštine Teslić koja su sredstva građana opštine Teslić. Ovaj projekat je značajan jer je naša istinska želja da budžetska sredstva budu transparentno trošena i da građani imaju informaciju kuda ta sredstva idu. To se odnosi na sva sredstva koja se koriste za zapošljavanje, proces javnih nabavki, za sport, kulturu, nevladine organizacije, stipendije, te projekte podsticaja u privredi i poljoprivredi.“ – rekao je Miličević.

„Nažalost u zemlji u kojoj živimo značajan je nivo korupcije u trošenju javnih sredstava. Opština Teslić i ja lično kao načelnik imamo zaista svo vrijeme našeg rada tu tendenciju da ta sredstva budu transparentno trošena. Ovaj put su nam u tome pomogli kroz ovaj projekat predstavnici britanske ambasade na čemu im zahvaljujemo i sigurni smo da će javnost trošenja u našem budžetu nekon usvajanja ovih standarda biti mnogo vidljivija.“ – istakao je Miličević.

Standardi su identifikvani na osnovu prethodno analiziranih rizika za integritet i transparentnost, kao i na osnovu provedene ankete među stanovništvom Opštine Teslić o radu Opštinske uprave u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova.

Standardi za postupanje će biti dostupni na web stranici Opštine Teslić, kako bi svi korisnici usluga bili na jednostavan i brz način upoznati sa njihovim sadržajem.