Maratonac Miroslav Spasić za godinu istrčao 54 trke: "Tigar" pretrčao i Alpe

Najpoznatiji trkač na širem dobojskom području Miroslav Spasić (54) iz Petrova se i ove godine takmičio na brojnim turnirima u cijeloj RS, BiH i inostranstvu, postigavši lični rekord u broju nastupa.

Nanizao ih je ukupno 54, kao da se takmičio sa brojem godina koje ima, a ono što je još važnije je da je gdje god se pojavio na startu pobrao simpatije i divljenje zbog energije koju posjeduje.

Startovao je u prošloj godini 13. januara na humanitarnoj “Trčimo za Srpsku” u Banjaluci, zatim je usledio vlasenički “Pohod na Pjenovac”, beogradski “Zimski noćni polumaraton”, prnjavorski “Pohod na Ljubić”, polumaraton u Splitu. Redali su se zatim nastupi u Brčkom, Tuzli, Zenici, Banjaluci više puta, Kuli, Modriči, Ugljeviku, Šapcu, Banovićima, Travniku, Zvorniku, Metkoviću, Gradišci i brojnim drugim mjestima.

- Nastupao sam i u Beču uz pomoć mojih prijatelja Obrena, Vesne i Milice, a u Usteru u Švajcarskoj zahvaljujući Luki i Branki Šešlak i Goranu i Slavici Nedić. Imao sam pomoć i drugih, jer sam uglavnom nastupao na humanitarnim trkama. I memorijalnim, a poslednji nastup u protekloj godini bio je nastup na poziv prijatelja trkača iz Ugljevika, kada sam 27. decembra istrčao 28 kilometara od Dvorova do Ugljevika u pomen na Mitra Maksimovića “Mandu”, koji je tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći 2002. godine upravo u Dvorovima – kratka je restrospektiva godine iza nas Miroslava Spasića.

“Tigar”, kako ga od milošte zovu prijatelji, je svugdje bio rado viđen gost, a kaže nam da je isticao da predstavlja svoju opštinu Petrovo, Ozren Goru i Planinarsko društvo “Ozren Kraljica 883”.

Njegovi planinari iz tog PD su mu i dalje na prvom mjestu i “Tigar” ne propušta niti jedan vikend, kada baš nije na takmičenjima kao maratonac, a da nije sa svojim Boškom, Mikijem, Mićanom, Milošem, Anđelkom, Stefanom i drugim planinarima negdje na Ozrenu ili drugim planinskim vrhovima u RS, BiH ili regiji.

MOTIV

- Ne prođe godina, a da nisam istrčao i postigao bar jedan od svojih ličnih rekorda. Međutim, takmičarski rezultati su mi uvijek bili u drugom planu, značajnije mi je bilo samo učešće i povod takmičenja, posebno kada se radi o tradicionalnim humanitarnim ili memorijalnim turnirima – kaže Miroslav o motivima svojih nastupa..

Lj. Đurić