Lokalni izbori: Bogdanić ponovo izlazi na crtu Miličeviću

Teslić je među posljednjim opštinama dobojske regije u kojoj se SDS održava na vlasti. Na predstojećim lokalnim izborima očekuje se oštra borba između ove stranke i SNSD-a. Sa druge strane, građanima je puna kapa svega i neki bi najradije raspustili SO.

Krajem maja kandidaturu za načelnika opštine Teslić na predstojećim lokalnim izborima prvi je istakao OO Socijalističke partije kandidaturom Dragutina Škrebića koji se trenutno nalazi na čelu Inspektorata RS i vlasnik je ovdašnje fabrike sa 600 zaposlenih.

Nakon toga se spekulisalo da će njegovu kandidaturu podržati i SNSD, jer su njihovi kandidati na prethodnim lokalnim izborima ubjedljivo gubili protiv aktuelnog načelnika Milana Miličevića iz SDS-a. Na izborima 2012. godine poražen je Savo Kasapović, a 2018. godine poraz je doživio i Dragan Bogdanić koji je poražen i prošle godine kada je njegova stranka doživejela fijasko u namjeri da opozovu Miličevića sa funkcije načelnika. Gotovo plebiscitarno su birači dali podršku Miličeviću i Bogdanić je teškom mukom ipak prizano poraz.

Ipak, i pored istaknute kandidature koalicione Socijalističke partije, 12. jula je SNSD zakomplikovao situaciju objelodanivši ipak Bogdanićevu kandidaturu za načelnika opštine Teslić.

- Mi vjerujemo da je ovo dobar izbor. Pozivamo građane Teslića da se okupe, jer nas čekaju važni projekti koje možemo raditi samo u kontaktu lokalne i republičke vlasti, ovom riječima se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio Teslićanima.

Srpska demokratska stranka još zvanično nije istakla kandidaturu Milana Miličevića koji je prije četiri godine sa 14.418 glasova naspram Bogdanićevih 10.163 ubjedljivo pobijedio. Pobjedu može smatrati izvojevanom i prošle godine izjašnjavanjem 17.000 birača o tome da li su za njegov opoziv sa funkcije koju obavlja. Pozivu Bogdanića i SNSD-a da mu uskrate dalje vođenje izvršne vlasti poslušalo je svega 6.000 Teslićana, a ostali su se izjasnili protiv opoziva.

Ukoliko se potvrdi kandidatura Miličevića, između njega i Bogdanića će se ponovo voditi glavna borba za naredni načelnički mandat. Pretpostavke su da će se Škrebić zbog mira u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, ali i ostanka na trenutnoj funkciji u Inspektoratu RS, odreći kandidature u korist kandidata SNSD-a.

Što se građana Teslića tiče, oni su u našoj anketi „Šta biste uradili za sugrađane da ste načelnik Teslića“ istakli zaposlenje kao prioritet čime bi se pozabavili da oni „zasjednu“ u vruću načelničku fotelju.

Vjerovatno zbog negativnog iskustva sa predstavnicima lokalnih vlasti u skupštinskim klupama, jer je Teslić poznat po brojnim „preletačima“, Tomi Mihajlović bi raspustio skupštinu. Mišo Kovačević bi čak i ukinuo mandat odbornika, pa i portire u zgradi opštine te naložio načelniku da upozna sve građane pojedinačno.

 

 

Šta biste uradili za sugrađane da ste načelnik Teslića?

Posted by MojTeslić.info on Thursday, July 2, 2020

Ljubinko ĐURIĆ