Ljiljana Medenica objašnjava šest promjena na koži uzrokovanih koronom

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2 koji izaziva infekciju kovid-19.

Promjene na koži udružene s kovidom mogu biti raznovrsne i prisutne u različitim stadijumima infekcije kod pacijenata koji imaju pozitivan test i/ili tipične simptome.

Od 336. 847 učesnika velike britanske studije kod njih 1.546 otkriveno je postojanje promjena na koži koje su bile udružene s kovid-19 infekcijom

– U početku pandemije prvi kovid-19 slučajevi s promjenama na koži bili su dokumentovani u Kini, gdje su promjene na koži nađene kod samo 0,2 odsto od 1.099 pacijenata liječenih u bolnici. Nešto kasnije, u Italiji, u jednoj studiji pokazano je da promjene na koži mogu da se jave kod 20 odsto pacijenata sa kovid-19 – objašnjava prof. dr Ljiljana Medenica, dermatovenerolog.

Međutim, prema saznanjima dobijenim u jednoj studiji u Velikoj Britaniji, u kojoj je učestvovao veliki broj pacijenata – čak 336. 847, kod njih 1.546 otkriveno je postojanje promjena na koži koje su bile udružene s kovid-19 infekcijom.

– U ovoj studiji pokazano je da su promjene na koži kod 17 odsto pacijenata bile prvi, a kod 21 odsto pacijenata jedini simptom kovid-19 infekcije – navodi doktorka.

Da bi se utvrdio tačan procenat, dodaje, kao i spektar mogućih promjena na koži koje mogu biti udružene s kovid-19 infekcijom, neophodne su precizne baze podataka oboljelih kao i nove obimnije kliničke studije i istraživanja koje će ih definisati i razjasniti.

Kožne promjene udružene sa kovid-19 infekcijom, kako kaze prof. dr Medenica, mogu da se svrstaju u sljedeće kategorije.

KOVID PRSTI – promrzlinama slične promjene

Bolni, crveni i ljubičasti (cijanotični) nodusi i ploče na prstima šaka i/ili stopala ili peta koji liče na promrzline. Smatraju se najspecifičnijim za kovid-19. Javljaju se kod mlađih osoba s lakšim formama bolesti, obično kasnije tokom infekcije ili nedjeljama nakon infekcije.

Morbiliformni osip – osip sličan malim boginjama

Crvenilo, crvene makule i papule između kojih se vide ostrvca zdrave kože koja je na dodir baršunasta javlja se kod srednje teških kovid-19 infekcija, na početku bolesti ili tokom oporavka

Vezikulozni osip – osip sličan ovčjim boginjama

Crvenilo sa vezikulama, mehurićima ispunjenim tečni sadržajem, mogu da se jave bilo gdje na koži, ali najčešće zahvataju laktove, koljena ili nadlanice i/ili stopala. Promjene mogu trajati danima ili nedjeljama. Javlja se obično prije drugih simptoma, kod sredovječnih osoba sa srednje teškom kovid-19 infekcijom.

Urtikarija – koprivnjača

Nagla pojava urtika (kao ožaren koprivom) koje brzo nastaju i brzo nestaju sa kože, praćena jakim svrabom, iako su primarno lokalizovane na trupu, mogu zahvatiti bilo koji dio kože. Najčešće počinju jakim svrabom na dlanovima i tabanima, a može doći do udružene pojave otoka usana, kapaka i/ili jezika. Urtikarija se javlja rano tokom infekcije, a traje dugo po prestanku zaraženosti.

Livedo retikularis – promjene mrežolikog izgleda

Crveno-plave, ljubičaste, cijanotične promjene mrežolikog izgleda koje okružuju okca kože normalne boje, lokalizuju se na trupu i/ili ekstremitetima. Promjene ukazuju na ozbiljno oštećenje krvnih sudova (vazospazam, tromboza…). Njihova pojava je udružena s najtežim formama kovid-19, jer se vide kod kritično bolesnih pacijenata.

Multisistemski inflamatorni sindrom kod djece

Karakteriše ga crvenilo, polimorfni osipi, čvrst otok šaka i stopala, konjuktivitis, promjene u ustima. Sistemski i laboratorijski nalazi su slični atipičnoj formi Kavasakijeve bolesti.

Blic

Tagovi: