KUD "Dušan Stanković" : "Čečavsku igru predstavićemo i u Crnoj Gori"

Mnogo putovanja i kilometara prošli su članovi KUD "Dušan Stanković" iz Čečave kraj Teslića, kako bi na najbolji način reprezentovali svoj kraj, ali i otrgli od zaborava našu tradiciju, igru, pjesmu ali i narodnu nošnju.

Stigao je poziv iz Crne Gore, na koji će se, vrlo rado odazvati potvrdili su za naš portal.

"Dušanovi uz zvuke šargije i violine prvi put će u Crnoj Gori predstavljati čečavsku igru. Država za državom, festival za festivalom dođe na red da i Crnogorci upoznaju Čečavce i Dušanove igrače. Petnaestog avgusta, 50 članova našeg društva odlazi u Crnu Goru ( Petrovac - Sutomore) na Međunarodni festival folklora. Festival traje od 16-og do 21-og avgusta gdje će Čečavci predstaviti RS i Čečavu sa tri koreografije i tri ansambla. Drugi ansambl, izvođački ansambl i veteranski ansambl odigraće Izvorne igre "Čečavskog kraja" kao i igre iz Srbije", kazali su nam iz KUD " Dušan Stanković.

Oni dodaju da folklor ima univerzalni zajednički jezik, a to je ljubav koja ne poznaje granice, koja se mjeri u igri i pjesmi. Tako će ovog puta vjeruju biti i na obalama crnogorskog primorja.

"Po ko zna koji put prelazimo granicu i dajemo najbolje od sebe gdje ćemo steći nove prijatelje i upoznati novu kulturu. Ponosni smo što će Crnogorci imati čast da slušaju šargiju i violinu i upoznaju naš kraj Republike Srpske", zaključili su iz ovog KUD-a.

M.V.