Komšićeva stranka u Tesliću bez Hrvata

Na Opštinskim izborima u BiH za 29 odborničkih mandata u Skupštini opštine Teslić nadmetaće se 43 politička subjekta, koalicije SDP-SBiH i koalicija HDZ BiH-HDZ 1990-HSP, sa ukupno 442 kandidata, uključujući i nezavisnog Savu Radića.

Osim Radić, kao jedinog nezavisnog kandidata, u više od polovine političkih subjekata na izborima u Tesliću na listama samo je jedan kandidat, odnosno čak 29 je, tobože, išlo na sigurno i planiraju da osvoje taj jedan mandat. Međutim, poznajući našu sklonost prema izbornim manipulacijam, velika većina tih političkih subjekata zapravo želi da trguje biračkim odborima u nekim drugim sredinama u RS, a kao nikada do sada više i u Federaciji BiH.

Centralni birački spisak zaključen je 6. maja i na njemu su bila 44.043 birača, što je hiljadu i po više od birača koji su bili na spisku za poslednje Opšte izbori prije dvije godine. Tada ih je bilo 42.604, dok je na poslednjih Opštinskim izborima prije četiri godine bilo registrovano 43.985 birača.

Na tim izborima  bilo je ukupno 68 biračkih mjesta, na prethodnim Opštinskim izborima 66, dok je na referendumu za opoziv načelnika Teslića u martu prošle godine bilo 71 biračko mjesto.

Prve zanimljivosti na ovim izborima, kada je u pitanju Teslić, jesu da su dvije stranke sa hrvatskim predznakom na svojoj listi kandidovale lica srpske nacionalnosti, što upućuje na sumnju da se i tu, zapravo,  radi o školskoj trgovini biračkim odborima.

Druga uočena zanimljivost je da Demokratska fronta, čiji je predsjednik Željko Komšić izabran u kolektivno predsjedništvo BiH kao predstavnik Hrvata, na svojoj listi nema niti jednog kandidata iz tog naroda. Od ukupno 27 kandidovanih, troje su Srbi, a svi ostali su kandidati Bošnjaci.

NAČELNIK

Četiri su kandidata za ove Opštinske izbore, kada je u pitanju nadmetanje za čelnika izvršne vlasti u Tesliću. Funkciju načelnika bi da obnovi kandidat SDS Milan Miličević, SNSD je kandidovao Dragana Bogdanića, SPS – Socijalistička partija Srpske – “Budućnost Srpske” Dragutina Škrebića i ponovo se za načelnika Teslića kandidovao “zvijezda” prošlih izbora Konstantin Savić. On, kao i prethodnih, i na ovim izborima nastupa kao nezavisni kandidat.

LJ. ĐURIĆ