Ko je kriv što radnici Sportske dvorane "Radolinka" četiri mjeseca čekaju platu?

Zaposleni u Sportskoj dvorani "Radolinka" u Tesliću, njih 11, posljednju platu dobili su za april mjesec. V.d. direktor dvorane Dragiša Kovanović (SNSD) ranije je izjavio da samo Opštinska uprava Teslić duguje sportskoj dvorani 45.000 KM. Načelnik opštine, Milan Miličević (SDS), odgovara da se sve obaveze koje budžet opštine Teslić ima prema sportskoj dvorani redovno izmiruju i ne postoji nikakav dug, niti jedna konvertibilna marka o čemu postoji evidencija u Odjeljenju za finansije Opštinske uprave Teslić.

"Mi ne tražimo dodatna sredstva, vanredna sredstva za pomoć dvorani, tražimo samo ono što nam pripada i što nam duguje Opštinska uprava Teslić kako bismo radnicima isplatili plate jer su dovedeni na rub egzistencije, pojašnjava Kovanović.

On kaže da je prilikom preuzimanja funkcije v.d. direktora "Radolinke", u decembru prošle godine, u ovoj sportskoj ustanovi zatekao veoma loše finansijsko stanje. Dugovanja prema Poreskoj upravi RS bila su 90.000 KM, prema A.D. "Rad" Teslić 30.000 KM, a nisu isplaćena ni dugovanja po presudi suda za stari saziv Upravnog odbora dvorane, 20.500 KM.

"Sa Poreskom upravom Republike Srpske i .A.D. "Rad" potpisali smo reprogram i vraćamo dug. Sada nam je aktuelna blokada računa od strane starog Upravnog odbora. Јa sam odmah u toku januara i februara 2020. godine, zbog teškog finansijskog stanja, zatražio vanrednu sjednicu Skupštine opštine Teslić kako bi se pristupilo rješavanju mnogih zatečenih problema. Na Skupštini koja je održana 20. februara ove godine načelniku je naloženo da iz budžetske rezerve obezbijedi potrebna sredstva za popravku i servisiranje sistema vatrodojave, sistema protivpožarne zaštite, elektroinstalacija i kotlovnice u ЈU SC "Radolinka". Takođe, naloženo je da se u budžetu za 2020. Godinu obezbijede sredstva za zaostale plate i doprinose radnika u dvorani. Međutim, načelnik i Opštinska uprava od navedenog rješava samo Plan zaštite od požara i uspostavljanje hidrantske mreže, pojašnjava Kovanović.

Dopise načelniku opštine Kovanović je slao u junu, julu i avgustu ove godine.

"Za 2020. godinu ЈU SC "Radolinka" od strane SO Teslić odobren je budžet u iznosu od 250.000 KM, ali je tranša na pomenuti iznos isplaćena samo u februaru, martu i aprilu, dok je za mjesece januar, maj, jun i jul umanjena za svaki mjesec u iznosu od oko 5.000 KM. Naša ustanova ne može funkcionisati, kaže Kovanović.

Načelnk Miličević tvrdi da je u kontaktu sa radnicima Sportske dvorane „Radolinka“, te da zna da su se obratili na pravu adresu što se tiče svojih plata.

"Prava adresa za stanje u sportskoj dvorani je onaj ko treba da upravlja tom dvoranom kao dobar domaćin, a to je direktor sportske dvorane gospodin Kovanović. On je odgovoran zašto njegovi radnici četiri mjeseca nisu dobili platu“, rekao je Miličević.

On je naglasio da bi dvorana osim prihoda iz budžeta opštine Teslić, trebala imati i vlastite prihode poput zakupa poslovnih prostora i reklamnih prostora, te da bi ta ustanova trebalo javno da objavi podatke koliko je zakupaca dužno dvorani i koliko novca, te da li ih je direktor dvorane utuživao ili nije.

Drugi vlastiti prihodi dvorane bi trebalo da zavise od pitanja sposobnosti i inventivnosti direktora dvorane, a kojih očigledno nema. On bi takođe trebao da kaže javnosti i radnicima koji nemaju platu, koliko je radnika primljeno i zaposleno u sportsku dvoranu bez saglasnosti osnivača, Opštinske uprave, što je zakonska obaveza, kao i da li mu svi radnici dolaze na posao, te koliko dana mjesečno direktor sportske dvorane provodi na svom radnom mjestu?“, upitao je Miličević.

On je rekao da će radnici, koji imaju objektivan problem, imati redovne plate onda kada direktor te ustanove riješi sva navedena pitanja, te naglasio da je posljednji problem sa blokadom računa dvorane nastao zbog sudske presude članova Upravnog odbora dvorane u iznosu od 25 hiljada KM, zbog toga što im direktor nije isplaćivao naknade.

Zahvaljujući redovnim uplatama iz budžeta opštine račun dvorane je deblokiran, a isplaćeno je čak devet hiljada KM sredstava za korištenje dvorane od strane sportskih klubova iako oni u proteklom periodu zbog pandemije virusa korona dvoranu nisu ni koristili. Sve finansijske obaveze budžeta opštine Teslić prema sporskoj dvorani su ispunjene, a sve ostalo je stvar inventivnosti i sposobnosti menadžera, koji očigledno nije sposoban da bude direktor javne ustanove“, naglasio je Miličević.

SDS Teslić: Direktor više u lovu i krivolovu, nego na radnom mjestu

"Direktoru, koji radne dane više provodi u lovu i krivolovu, nego na radnom mjestu, za to što nije u stanju da obezbjedi finansijsku likvidnost ustanove na čijem je čelu, za sve je kriva Opštinska uprava, koja redovno izmiruje svoje obaveze prema sportskoj dvorani, kao i prema svim ostalim javnim ustanovama. Isplaćene su sve redovne budžetske tranše za prvih sedam mjeseci, kao i naknada za korištenje sportske dvorane za pripremu sportskih klubova za trening za sedam mjeseci u iznosu od oko 9.000 KM, što je 60% od godišnjeg iznosa od 15.000 KM", kažu u teslićkom SDS-u.

Kako navode, teslićki Vodovod (na čijem čelu nije kadar SNSD) je reprogramirao dug za vodu od oko 20 hiljada KM, koji je nastao neracionalnim korištenjem vode iz hidranata od strane direktora ove ustanove za svrhe koje nisu vezane za sportsku dvoranu. Opštinska uprava je u potpunosti finansirala i česte intervencije na održavanju sportske dvorane, poput saniranja krova u iznosima od nekoliko desetina hiljada KM.

"S obzirom da nije sposoban da domaćinski rukovodi objektom i javnom ustanovom koja mu je povjerena na upravljanje, ili je svjesno dovodi u stanje propadanja, jedino riješenje u ovom slučaju je smjena ili ostavka direktora Dragiše Kovanovića, kadra SNSD-a", dodaju u SDS-u. 

MojTeslić.info