Ko će kome ako ne svoj svome

Iako su lokalni izbori pomjereni, pa nas sa TV ekrana još ne zasipaju predizbornim spotovima, kampanja je uveliko počela. Mjesec pred izbore, a ove godine i dva, stranke se posebno trude da se predstave narodu.

Piše: Svjetlana Šurlan, dugogodišnja novinarka unutrašnje politike

Oni koji dozvole da im se dese gafovi u kampanji budu srdačno dočekani na nož od suprotne strane koja se potom bavi njima pokušavajući na svaki način da ih ocrni i prigrabi još koji glas birača.

Jedna od najmlađih partija, kako se nazivaju, Socijalistička partija Srpske (SPS), iako ima i partija nastalih poslije njih, dozvolila je sebi u ovom mjesecu gaf.

Sestra Gorana Selaka, predsjednika te partije, Marina Selak, pohvalila se na društvenoj mreži Facebook pjesmom napisanom u njenu čast. Pjesma koja je "diže u nebesa" ustvari mnogo govori o tome na kakvim temeljima raste njena stranka. Pardon, stranka njenog brata, iako se u pjesmi tvrdi drugačije. Selakovoj je pjesmu napisao borac i pripadnik MUP-a sa Pala, prema njenom navodu porodičan čovjek.

Iako počinje kao rodoljubiva pjesma o gori Romaniji i Republici Srpskoj, nakon prve strofe posvećuje se pažnja Selakovoj za koju iz pjesme možemo saznati, između ostalog, da je uspješna žena, mlada, obrazovana, pravnica, načelnik... Sve ovo je pohvalno, pogotovo u zemlji u kojoj mladi i obrazovani teže dolaze do načelničkih mjesta u Vladi Srpske, čak i kada su stranačke uzdanice, jer je praksa pokazala da do tih mjesta stižu lakše oni sa kupljenim diplomama.

Pjesnik nam dalje piše da Selakova vodi stranku, da je "Socijalista", opštinske odbore formira i uz brata svuda stiže svakog dana. Ostaje neodgovoreno kako ako je zaposlena i to još na rukovodećoj poziciji.

Ono što se do sada znalo, ali se prikrivalo, jeste da stranke koriste državne resurse i institucije kojima rukovode kako bi ucjenjivali zaposlene da glasaju i skupljaju glasove za njih. Svaki put kada se u kampanjama povlačila ova tema ona bi imala odjek u javnosti. U strankama to znaju, pa u predizbornom periodu takve priče pokušavaju da svedu na minimum. Trebalo bi da je tako ako žele privući glasače željne prava i pravde. Ali u ovom slučaju novih "Socijalista" nije tako.

Marina Selak (lijevo) sa bratom Goranom Selakom (FOTO: Fjesbuk)

U pjesmi Selakovoj otkriva se da "u pomoći mnogima je bila, omladinu našu zaposlila".

Ovaj stih, a i pjesma skoro u cjelosti, u predizbornoj kampanji ne bi trebali da ugledaju svjetlost dana. Osim što vidimo stranačku angažovanost državnog službenika, što je zabranjeno Zakonom o dražavnim službenicima (član 6), vidimo i da stranke, njihovi kadrovi, zapošljavaju omladinu.

Mnogi će naći opravdanje i pitati šta je loše u tome, omladina i treba da se zapošljava. Istina, treba, ali treba li zapošljavanje omladine da bude uslovljeno skupljanjem glasova, kupovinom glasova? Time dobijamo vlast koja se temelji na ucjenama, a ne na programu i sposobnošću da radi u interesu svih.

Selakova, pretpostavljam, ne želi da se njena pratija doživljava tako, pa se na osnovu objave pjesme može zaključiti da je u pitanju:

  • neznanje kakаv uticaj objava može imati,
  • nemar koji pokazuje da SPS-u nije bitno mišljenje birača,
  • glupost i neiskustvo da suprotna strana pjesmu može iskoristiti u političkoj borbi,
  • sujeta i želja za sopstvenim veličanjem ili
  • jasan korak kojim se kaže "ako ste uz nas imaćete koristi/zaposlićemo vas"?

Stranke bi trebale promovisati da će raditi u interesu svih, da će kreirati zakone i ambijent za otvaranje radnih mjesta i omogućiti pravednu konkurenciju pri zapošljavanju, a ne stranačku diskriminaciju.

To se odnosi na sve, a posebno na one koji su na početku, kao što je SPS, koji se nude biračima kao “nešto novo i drugačije”. Internet i društvene mreže su, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, kanal i snažan alat da partije dopru do širokih masa i za gafove ne smije da bude mjesta ako se želi osvojiti glas više.