Brži izvoz i protok robe unutar i izvan BiH

Predstavnici grada Trebinja će u što skorijem periodu posjetiti slobodne zone u Federaciji BiH i regionu, kako bi se na što bolji i kvalitetniji način izgradila i slobodna zona u Trebinju, planirana na zapadnom izlazu iz grada, radi poboljšanja izvoza i protoka robe unutar i van BiH.

Ovo su dogovorili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i njegovi saradnici sa predstavnicima privrednih komora BiH i Federacije BiH, kao i sa Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji su juče boravili u Trebinju.

Nakon sastanka rečeno je da će se izdefinisati sve što je neophodno kako bi se krenulo u gradnju slobodne zone, čemu će, kako je kazao gradonačelnik Ćurić, prethoditi i prezentacija projekta sa svim sadržajima.

"Tek nakon navedenih posjeta sagledaćemo prednosti o kojim smo razgovarali na ovom sastanku, a to su najprije blizina luke Ploče, budući aerodrom te sva druga infrastruktura koja će privući jake i ozbiljne kompanije na naše područje, grada Trebinja i cijele regije Hercegovine", kazao je gradonačelnik Ćurić.

On je potvrdio da je u toku izrada elaborata za ovaj projekat izgradnje prve slobode zone u Republici Srpskoj, što je ministar Košarac ocijenio vrlo odgovornim i vrlo efikasnim, prenose Nezavisne.

"Stručna ekipa iz Ministarstva spoljnih poslova i ekonomskih odnosa prošle sedmice već je bila u Trebinju i pokrenula određene aktivnosti na ovom projektu iz aspekta analize, u pravcu što brže realizacije ideje ovdašnje gradske uprave", naglasio je Košarac, potvrdivši sve infrastrukturne komparativne prednosti Trebinja.

Naročito je istakao zadovoljstvo zbog spremnosti privrednih komora BiH i Federacije da budu partneri gradu Trebinju u ovom projektu, ali i preduzete aktivnosti nadležnog ministarstva Republike Srpske, gdje će takođe biti donesen zakon o slobodnim zonama.

"Kada je u pitanju ovaj zakon, on će u BiH sigurno imati potrebe i za određenim promjenama, ali raduje činjenica da gradske vlasti, i u Doboju, i u Bijeljini, i u Bratuncu i ovdje u Trebinju imaju ovakva razmišljanja o slobodnim zonama koje će omogućiti bolji promet robe kompanija u Republici Srpskoj i BiH", dodao je Košarac, napomenuvši da će uslijediti i posjeta u luku Ploče, kako bi sve funkcionisalo besprijekorno.

Da Spoljnotrgovinska komora BiH podržava otvaranje slobodne zone u Trebinju, potvrdio je nakon sastanka i njen predsjednik Vjekoslav Vuković, napomenuvši da će ova slobodna zona predstavljati još jedan veliki potencijal za izvoz robe iz BiH.

"Mi ćemo uložiti sve naše kapacitete, stručne i pravne timove, koji će pomoći u izradi ove slobodne zone i u suradnji sa susjednim zemljama osigurati da sve funkcioniše u najboljem redu", dodao je on.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, napomenuo je da će nova slobodna zona u Trebinju poboljšati utisak za što veće investiranje u BiH te da će se na ovaj način bolje koristiti i privredni resursi, što je pokazala i praksa u ovom entitetu.

Zakon o vinu jedan od prioriteta

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je zakon o vinu jedan od prioritetnih koji bi trebalo da budu doneseni kako bi domaći proizvođači mogli nesmetano da plasiraju robu na tržište EU.

Košarac je naveo da je Evropska komisija upozorila na to da je ovaj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine te dodao da je konstituisana radna grupa koja radi na izradi zakona o vinu.

Nakon posjete trebinjskoj vinariji "Anđelić", napomenuo je da u BiH postoji 81 kompanija koja se bavi proizvodnjom vina, sa blizu 4.000 vinograda, te da je njihove proizvode potrebno adekvatno zaštititi.

"Mi imamo autohtone vrste, kao što su žilavka i blatina, za koje postoji veliko interesovanje na domaćem tržištu, ali i za izvoz, u kojem kontekstu moramo ozbiljno pristupiti u izradi zakona o vinu, pa je već konstituisana radna grupa koja na tome radi, što bi našim kompanijama omogućilo da efikasnije planiraju svoje poslovne aktivnosti", kazao je Košarac, napominjući da su u izradu toga zakona uključeni i asistenti iz UNDP-a, pišu Nezavisne.

Zakon je, kako kaže, i na nivou RS, ali i BiH, jasno precizirao da će od 18. oktobra ove godine biti onemogućen uvoz grožđa u našu zemlju za proizvodnju vina, osim na način kako formulišu zakonski propisi.

Košarac je dodao da još nisu donesene mjere ograničenja kada je riječ o uvozu grožđa za proizvodnju vina zbog međunarodnih ugovora, ali da se prate aktivnosti u tom kontekstu.

"Ako ne bude prekomjernog uvoza, nećemo koristiti tu mjeru. Ukoliko dođe do prekomjernog uvoza, onda ćemo procjenjivati i donositi mjere s ciljem da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

Istakao je da vinari u BiH, prema procjenama, imaju u zalihama između 18 i 20 miliona litara vina, jer je pandemija virusa korona uslovila i mnogo manju prodaju.