Globalna alijansa za vakcine: Prve doze u BiH početkom februara

U Globalnoj alijansi za vakcine (Gavi) potvrdili su da bi prve doze vakcine putem kovaks mehanizma u BiH trebale da stignu početkom februara.

"Predviđamo da ćemo svakoj zemlji koja učestvuje u nabavci vakcine pružiti prvu tranšu  dovoljnu da zaštiti približno tri odsto stanovništva u prvoj polovini 2021. godine", rekli su u Gavi.

Dodali su da će uskoro imati više informacija kada je riječ o tome koje će vakcine biti uvezene u koje zemlje, kao i tačne rokove isporuke.

Inače, za sutra je zakazan sastanak lidera zemalja članica EU na kojem će se razgovarati o solidarnosti EU sa trećim zemljama kada je riječ o isporuci vakcina, ali je rečeno da na sastanku neće biti konkretizovan termin, niti količina doza koje bi mogle da stignu na Zapadni Balkan.

"Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namjera da to realizujemo kada budemo i sami dovoljno napredovali", objasnio je zvaničnik EU, prenose Nezavisne.

Dodano je da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će "EU biti tu za svoje partnere" i da će se zalagati da vakcine" kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne".

U Evropskoj komisiji su poručili zemljama Zapadnog Balkana da budu "strpljive još par nedjelja" i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama "pristup dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina" koje je EU obezbijedila kroz zajedničku nabavku.

Sastanak o temi vakcina protiv virusa korona održaće u četvrtak i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH zajedno sa premijerima RS i FBiH, Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su za "Nezavisne" pojasnili da kovaks mehanizam ima za cilj da podrži ubrzanje istraživanja i proizvodnje vakcine protiv kovida-19, kao i da omogući jednak pristup i distribuciji vakcina kako bi pod istim uslovima moglo biti zaštićeno stanovništvo u svim zemljama, a u skladu sa vrijednosnim okvirom koji je definisala Strateška savjetodavna grupa eksperata za imunizaciju SZO (SAGE).

"Od septembra 2020. godine, devet vakcina-kandidata je dio inicijative kovaks, a još devet kandidata su u fazi procjene, a u toku su razgovori o nabavci sa dodatnim proizvođačima", naveli su u ovom ministarstvu.

Podsjetili su da se RS, u sklopu kovaks mehanizma, prijavila za 400.000 doza vakcina, za 200.000 stanovnika, a za koje su nedavno regulisane i ukupne finansijske obaveze Republike Srpske definisane potpisanim sporazumom.

"Pored ovog mehanizma, iskazane su određene potrebe u sklopu nabavki za vakcinaciju protiv kovida-19 kroz mehanizme Evropske unije, uključujući donaciju vakcina, ali i ruske vakcine", zaključili su u ovom ministarstvu.

"Oprema za hladni lanac već je na putu ka BiH, a prvi hladnjak za distribuciju i čuvanje vakcina koji daruje UNICEF, trebalo bi da bude u upotrebi krajem januara", najavila je Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, pišu Nezavisne. 

Ona je ponudila i ekspertnu pomoć tokom cjelokupnog procesa nabave vakcina. S tim u vezi se očekuje da će u narednom periodu stručnjaci UNICEF-a biti svakodnevno na raspolaganju Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Tagovi: