Francuska vlada uprkos protestima ne odustaje od reforme penzija

​Portparol francuske vlade Olivije Veran izjavio je u današnjem intervjuu za nedeljnik Žurnal di dimanš da će izvršna vlast nastaviti da unaprjeđuje i reorganizuje društvo, uprkos blokadama i protestima.

Istakao je da promjene penzionog sistema "ne znače da reformska agenda francuske vlade odlazi u penziju".

- Penziona reforma ne označava kraj reformskog procesa. Sutra će biti drugih reformi, koje ćemo voditi mi ili vlade koje će doći poslije nas - istakao je Olivije Veran za pariski nedjeljnik.

Prema njegovim riječima, neki novi reformski zahvati "biće nepopularni, ali neophodni za budućnost zemlje" i potvrđeni i aktivirani kroz demokratsku parlamentarnu proceduru, prenose Novosti. 

Istrage su fokusirane na upotrebu prekomjerne sile i verbalnih prijetnji policijskih timova demonstrantima, objavila je nacionalna televizija BFM.

U Francuskoj je pokrenuto 15 istraga o nasilju policije nad demonstrantima tokom masovnih protesta održanih protiv nepopularne penzione reforme francuskog predsjednika Emanuela Makrona, objavili su lokalni mediji.

- Istrage su fokusirane na upotrebu prekomjerne sile i verbalnih prijetnji policijskih timova demonstrantima - objavila je nacionalna televizija BFM, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je 12 istraga pokrenuo ministar unutrašnjih poslova, a tri javni tužilac u Parizu.

Mateu Valet, viši službenik policijskog sindikata SICP, rekao je za BFM da umor policije pod teškim radnim uslovima može imati veze s nasilnim praksama nekih policajaca.

nezavisne.com

Tagovi: