Dušan Ilić iz Maslovara kolekcionar starih predmeta

Dušan Ilić iz Maslovara kod Kotor Varoša već duže od deset godina bavi se interesantnim hobijem – sakupljanjem starih predmeta sa područja sela Maslovara a i šire. Neki od ovih predmeta stari su i više od jednog vijeka.

U Ilićevoj bogatoj kolekciji nalazi se više od 400 eksponata koje je godinama sakupljao. Upravo iz ljubavi prema selu, tradiciji i nekim minulim vremenima proistekla je i ideja za ovaj neobičan hobi. Većinu predmeta je imao od svojih predaha, a neke je dobio na poklon od prijatelja i novčano odkupio.

–Donosio sam ih kući, pa onda neko bi dao sa strane, iz drugoga sela, iz drugih mjesta, tako da to ne bi ostalo u zaboravu, da se vidi  kakvi su se predmeti koristilu u domaćinstvu, sa kakvim se predmetima radilo , kako se tkalo, kako se obrađivala zemlja, rekao je Ilić.

Među Ilićevim starinama mogu se pronaći gotovo svi oni predmeti bez kojih život jednog čovjeka nekada nije bio moguć. Petrolejke i karabitne lampe ,drveni točkov, ćupovi,pištolj i sablja iz prošlog vijeka, samo su neki od predmeta koji se mogu vidjeti u kolekciji ovog Maslovarca. Iako je bilo ponuda, ove starine nipošto ne bi prodavao.

-Kada bih  bio u mogućnosti volio bih da napravim veliku prostoriju gdje bih mogao da sve ove predmete izlozim, pošto je ovaj prostor mali za sve te eksponate koje posjedujem i koje ću nastaviti i dalje da prikupljam, istakao je Ilić.

On pored sakuplanja starih predmeta bavi se izradom raznih ukrasa, za ukrašavanje dvorišta (fontana, vodenica, mini drveni automobil, ukrasi za cvijeće), kao i razne ukrase za enterijere.

Tagovi: