Donosimo najbolji recept za lazanje

Lazanje predstavljaju klasično italijansko jelo koje je prepoznatljivo i pripremano u cijelom svijetu. 

Sastojci:

Za Bechamel umak: 3 velike kašike ulja, 2 velike kašike brašna, 1 l mlijeka, 1 jaje te so i vegeta po želji.

Za crveni umak: 3 kašike ulja, 1 veći crveni luk, 3 čehna bijelog luka, 2 dcl vode, 500 gr mljevenog mesa, 150 g paradajz koncentrata te čilija u prahu po želji.

1 paket gotovih kora za lazanje, 500 gr naribanog sira za pizzu, 1 vrećica parmezana, po želji vegeta, biber i so.

Priprema:

Za Bechamel umak na ulju popržite brašno tako da dobije zlatnu boju i zatim zalijte litrom mlijeka. Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta, te dodajte vegetu i so.

Kada umak postane gustoće smjese za palačinke, dodajte mu jedno cijelo jaje i dobro zamiješajte, kako bi dobio lijepu zlatnu boju. Zatim ga skinite s vatre i poklopite da odstoji dok pripremate drugi umak.

Za crveni umak na ulju kratko popržite nasjeckani crveni luk, a zatim dodajte vodu i pržite dok ne dobije staklastu teksturu. Dodajte mu i isjeckan bijeli luk te kratko zajedno propržite.

Na luk dodajte mljeveno meso i miješajući dinstajte dodajući vodu. Posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Zatim dodajte paradajz koncentrat i čili u prahu. Kratko dinstajte da se okusi sjedine.

Nakon što ste pripremili oba umaka započnite sa slaganjem, ali prije svega dno manje, ali dublje tepsije namastite uljem i prelijte Bechamelom.

Složite red kora, pospite mesom pa ribanim sirom, te pokrijte novim redom kora. Opet prelijte Bechamelom i ponovite postupak dok ne popunite tepsiju. Na vrh posložite kore i bogato zalijte ostatkom umaka pa pospite ostatak ribanog sira i parmezana.

Pazite da vam ostane dovoljno bechamel umaka za preliti lazanje na kraju. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.

Pustite da odstoji 10 minuta, ali poslužite dok je još uvijek toplo. Uživajte!

Tagovi: