Federer svirao kraj, plakali svi, suzu pustio i Đoković

Rodžer Federer, jedan od najboljih tenisera svih vremena na egzibicionom Lejver kupu oprstio se od aktivnog igranja.

Švajcarac je u dublu sa Rafaelom Nadalom u Timu Evrope izgubio od Amerikanaca Džeka Soka i Frensisa Tijafoa iz Tima sveta, u tri seta.

Nakon meča, Švajcarac je kroz suze istakao da je srećan nakon “putovanja” protkanog brojnim uspesima.

Preguraćemo nekako ovo zar ne – poručio je Federer na pitanje voditelja kako se osjeća, a onda je nastavio:

Bilo je predivno, rekao sam momcima da sam srećan, sjajan je osećaj biti ovde. Uživao sam, sve je bilo posljednji put za mene. Svi su ovdje, porodica, prijatelji, navijači, nije bilo toliko stresno. Mislio sam u svakom momentu da će nešto da pukne, list, leđa. Meč je bio sjajan ne mogu da budem srećniji – rekao je Federer.

On se potom zahvalio svima koji su došli:

Igrao sam sa Rafom, sve legende ovde Stefan Edberg, Rod Lejver, hvala vam svima. Nisam želio da se osjetim usamljeno na terenu, osjetio sam se tako na sekund, ali kada sam se pozdravljao sa timom osjetio sam da sam timski igrač. To ne omogućava singl mnogo. Bilo je nevjerovatno igrati sa njima, kroz ovo višegodišnje putovanje. Sa svim igračim iz mog i drugog tima, bilo je zadovoljstvo igrati. Osjećaj je kao slavlje za mene i želim da se osećam ovako na kraju karijere, tome sam se nadao i tako se osećam. -

Federer je svoju karijeru opisao kao “nevjerovatno putovanje”, te je istakao da se nije nadao da će ostvariti sve te uspehe.

Nikada nije trebalo da bude tako. Bio sam srećan da igram tenis i provodim vreme sa prijateljima. Bilo je savršeno putovanje i opet bih sve isto uradio. Toliko ljudi me je bodrilo i to što navijači rade večeras mi mnogo znači. -

Njegov oproštaj označio je kraj jedne ere, što je izazvalo i emotivne reakcije svih koji su se našli u O2 Areni u Lonondu. Nisu imuni ostali ni njegovi najveći rivali, pa su suze pustili i Đoković i Nadal.

Posebno je zanimljivo što se Novak dugo držao. Cicipas, Rud, Rodžer… Svi do jednog su plakali, osim Novaka. Kada je ova atmosfera dostigla vrhunac, slomio se i Đoković.

Nije mogao da se obuzda, stavio je ruke na Rodžerova ramena i ispoljio emocije – sve je stalo u taj momenat, cijelo rivalstvo i borba za status najvećeg vremena, ali uz džentlmenstvo tenisa.

Federer je karijeru završio sa 103 osvojene titule, od kojih 20 sa grend slemova. Na prvom mjestu ATP liste proveo je 310 sedmica.

banjaluka.net