Đoković donirao 25.000 dolara za žrtve požara u Australiji

Drugi reket svijeta Srbin Novak Đoković odazvao se pozivu ruske teniserke Marije Šarapove i donirao 25.000 dolara za pomoć žrtvama požara iz Australije.

Šarapova je u nedjelju donirala 25.000 dolara za pomoć žrtvama požara u Australiji i pozvala je Đokovića da učini isto.

- Marija Šarapova, želio bih da ponovim tvoju donaciju od 25.000, kako bih udvostručio pomoć ovim zajednicama. Australijo, podržavamo te - napisao je Đoković na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je australijski teniser Nik Kirios najavio da će prebaciti po 200 dolara na račun žrtava požara za svaki as izveden u januarskoj seriji teniskih turnira u Australiji.

Njegovu akciju podržali su njegovi sunarodnici Aleks De Minaur i Džon Milman, a između ostalih pridružila im se i drugi reket ženskog tenisa Karolina Pliškova.

U Australiji je već izgorjelo više miliona hektara zemlje.

U požaru je posljednjih mjeseci poginulo 17 ljudi, uništeno hiljade kuća, a prema nekim procjenama poginulo je osam hiljada koala i stotine hiljada drugih životinja. Na nekim mjestima požari su toliko jaki, a dim toliko gust, da ih je nemoguće gasiti iz vazduha. Vlasti šalju mornaričke brodove i avione u pogođena područja. Na jugoistočnoj obali Australije u toku je velika evakuacija zbog požara.