Dodjela subvencija poslovnim subjektima

Na osnovu člana 67. Statuta opštine Teslić („Službeni glasnik opštine Teslić“ broj 4/17) i Programa dodjele subvencija poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom novim virusom korona (COVID-19) i sufinansiranja domaćih i međunarodnih projekata kojima se podstiče ekonomski rast i zapošljavanje („Službeni glasnik opštine Teslić“ broj 6/20), Načelnik opštine raspisuje:

JAVNI POZIV

POSLOVNIM SUBJEKTIMA U OPŠTINI TESLIĆ POGOĐENIM KRIZOM IZAZVANOM NOVIM VIRUSOM KORONA (COVID-19)

 

I – Predmet javnog poziva

 

Predmet ovog javnog poziva je dodjela subvencija poslovnim subjektima za iznos:

– komunalne takse za isticanje poslovnog imena,

– naknade za zauzimanje javne površine,

-plaćanja zakupnine poslovnih prostora zakupcima poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Opštinom i

– redovne kamate (nominalna kamatna stopa) na kredite.

 

II – Opšti uslovi

 

Ovaj Javni poziv odnosi se na:

– poslovne subjekte čije je sjedište na teritoriji opštine  i

– kojima je bilo zabranjeno ili djelimično zabranjeno ograničeno obavljanje djelatnosti aktima Republičkog i/ili Opštinskog  štaba za vanredne situacije.

Pod pojmom „djelimično zabranjeno obavljanje djelatnosti“ podrazumijeva se zabrana rada poslovnom subjektu kome je pretežna djelatnost bila dozvoljena ali koji je u svom sastavu imao aktivnu djelatnost (zaposlene radnike) čiji je rad bio zabranjen.

Pod pojmom poslovni subjekti podrazumijevaju se pravna lica i samostalni predzetnici. Spisak djelatnosti i vrste poslovnih subjekata na koje se primjenjuje ovaj Javni poziv biće objavljen na zvaničnoj internet stranici Opštine.

 

Za dodjelu subvencija i redovne kamate na kredite  podnosi se propisani prijavni obrazac za svaku vrstu prava posebno. Prijavni obrazac se može preuzeti svakog radnog dana od 8 – 15 časova na prijemnom pultu Opštinske uprave Opštine Teslić, Karađorđeva 18, kao i na internet stranici Opštine Teslić http://www.opstinateslic.com/kategorije/javni_pozivi/

Uredno popunjen prijavni obrazac, zajedno sa propisanim prilozima navedenim u ovom Javnom pozivu podnosi se poštom ili se neposredno predaje na prijemnom šalteru broj 8 Opštinske uprave Teslić,  radnim danom od 08.00 do 15.00 časova. Uz prijavni obrazac prilaže se obavještenje o razvrstavanju jedinica razvrstavanja po djelatnostima, koje izdaje APIF, ukoliko je riječ o pravnom licu, te druga dokumentacija utvrđena u Javnom pozivu, pod odgovarajućim tačkama za svaku vrstu prava. Za samostalne preduzetnike utvrdiće se pretežna djelatnost uvidom u službene evidencije, odnosno registre Opštine. Vrsta djelatnosti se utvrđuje isključivo prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti. Prijave se predaju u zatvorenoj koverti sa naznakom “Subvencije Program COVID 19”.

 

III –Posebni uslovi

 

  1. Subvencije za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena

 

Obveznici komunalne takse za isticanje poslovnog imena, kojima je zabranjeno ili djelimično zabranjeno obavljanje djelatnosti, imaju pravo na subvenciju komunalne takse za 2020. godinu prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti i to u 100% iznosu komunalne takse za isticanje poslovnog imena za 2020. godinu.

Poslovni subjekti pravo na ovaj vid subvencije ostvaruju podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za privredu i poljoprivredu.

Uz zahtjev je neophodno da pravni subjekti prilože poresku prijavu za komunalnu taksu za isticanje poslovnog imena za 2020. godinu (obrazac PP-KT).

Pravo na subvenciju ostvaruju poslovni subjekti koji su uredno izmirili sve obaveze prema Opštini zaključno sa mjesecom februarom 2020. godine do dana podnošenja zahtjeva.

Krajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

O podnijetim prijavama se odlučuje na kraju svakog mjeseca, sve do isteka krajnjeg roka ili do utroška odobrenog iznosa sredstava. Kontakt telefon 053/411-546 ili na e-mail: samira.zelenbabic@opstinateslic.com

 

  1. Subvencija naknade za zauzimanje javne površine

 

Pravo na subvenciju naknade za zauzimanje javne površine ostvaruju obveznici kojima je zabranjen ili djelimično zabranjen rad prema pretežno registrovanoj djelatnosti, za sve mjesece zabrane rada, počevši od 1. marta 2020. godine, u iznosu od 100%.

Poslovni subjekti pravo na ovaj vid subvencije ostvaruju podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove na propisanom obrascu.

Pravo na subvenciju ostvaruju poslovni subjekti koji su uredno izmirili sve obaveze prema Opštini zaključno sa 31.12.2019. godine ili do dana podnošenja zahtjeva.

Pravo na subvenciju ostvaruju poslovni subjekti koji su uredno izmirili sve obaveze prema Opštini zaključno sa danom 31.12.2019. godine do dana podnošenja zahtjeva.

 

Krajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

O podnijetim prijavama se odlučuje na kraju svakog mjeseca, sve do isteka krajnjeg roka ili do utroška odobrenog iznosa sredstava. Kontakt telefon 053/411-533  ili na e-mail: stambeno@opstinateslic.com .

 

  1. Subvencija plaćanja zakupnine poslovnih prostora

 

Pravo na subvenciju za plaćanje  zakupnine poslovnih prostora   ostvaruju pravni subjekti zakupci poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Opštinom Teslić po osnovu ugovora o komercijalnom zakupu, kojima je bio zabranjen ili djelimično zabranjen rad prema registrovanoj pretežnoj djelatnosti.

Subvencija plaćanja zakupnine iznosi 100% iznosa mjesečne naknade utvrđene ugovorom  za sve mjesece zabrane rada, počevši od 1. marta 2020. godine.

Poslovni subjekti pravo na ovaj vid subvencije ostvaruju podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove na propisanom obrascu.

Pravo na subvenciju ostvaruju poslovni subjekti koji su uredno izmirili sve obaveze prema Opštini zaključno sa mjesecom februarom 2020. godine do dana podnošenja zahtjeva.

Krajnji rok za podnošenje prijava: 31.12.2020. godine.

O podnijetim prijavama se odlučuje na kraju svakog mjeseca, sve do isteka krajnjeg roka ili do utroška odobrenog iznosa sredstava.

Kontakt telefon 053/411-533  ili na e-mail: stambeno@opstinateslic.com .

 

  1. Subvencija iznosa redovne kamate (nominalna kamatna stopa) na kredite poslovnim subjektima

 

Dodjele subvencija za iznos redovne kamate (nominalna kamatna stopa) na kredite poslovnim subjektima iz budžeta Opštine Teslić, dodjeljuje se pravnim subjektima koji su u uslovima vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja usljed epidemije korona virusa (COVID-19) naročito pogođeni. odnosno čiji je rad u potpunosti ili djelimično zabranjen.

Pravo na subvenciju iznosa redovne kamate može se odobriti poslovnim subjektima, koji ispunjavaju opšte uslove i ako su kumulativno ispunjeni sljedeći posebni uslovi:

– namjena kredita je finansiranje obrtnih sredstava, sredstava za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama;

– iznos kredita nije veći od 50.000,00 KM;

– ugovor o kreditu je zaključen nakon  25.6.2020 godine;

– koji na dan 31.12.2019. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Opštini, po bilo kom osnovu.

Rok otplate kredita zavisi od kreditne sposobnosti i potreba poslovnih subjekata i period otplate nije preduslov za ostvarivanja prava na subvenciju.

Opština subvencioniše  iznos redovne kamate (nominalne kamatne stope) do 4,0%  za prvih 18 mjeseci otplate kredita. Ako je nominalna kamatna stopa veća od 4,0% na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Opština  subvencioniše iznos kamate obračunate po nominalnoj kamatnoj stopi od 4,0% na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije.

Opština ne odgovara za obaveze korisnika subvencije u slučaju kašnjenja plaćanja anuiteta ili za druge troškove nastale u vezi korišćenja kredita.

Poslovni subjekti pravo na ovaj vid subvencije ostvaruju podnošenjem zahtjeva Odjeljenju za privredu i poljoprivredu na propisanom obrascu.

Uz prijavu za dodjelu subvencije prilaže se:

– ovjerena kopija ugovora o kreditu;

– plan otplate kredita sa anuitetima i iskazanom kamatom po mjesecima ovjeren od strane komercijalne banke;

– izvod ili ovjerena kopija izvoda o upisu u nadležni registar;

– obavještenje o razvrstvanju po djelatnostima, koje za privredna društva izdaje APIF, a za samostalne preduzetnike pretežena djelatnost utvrdiće se uvidom u službene evidencije, odnosno registre Opštine.

Podnesene prijave razmatra komisija, koju imenuje načelnik Opštine. Komisija nakon sprovedenog postupka, mjesečno dostavlja načelniku listu korisnika subvencije, koji ispunjavaju uslove iz ovog Programa, a koja obavezno sadrži relevantne podatke o korisniku subvencije i iznos ukupne subvencije.  Podnosilac prijave ima pravo prigovora, koji se podnosi načelniku.

Krajnji rok za podnošenje prijava: 30.09.2020. godine.

Ukoliko je ukupan zbir obračunatih kamata po pojedinačnim kreditima koji se subvencioniraju dostigao iznos od 30.000,00 KM  javni poziv se zatvara. Kontakt telefon: 053/411-546 ili na e-mail: samira.zelenbabic@opstinateslic.com

 

III – Način ostvarivanja prava po Javnom pozivu

 

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava utvrđuje nadležno odjeljenje

1) Za dodjelu subvencija za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena i subvencije za plaćanje zakupnine i subvencije naknade za zauzimanje javne površine:       – odluke / rješenja donose se na kraju svakog mjeseca, u skladu sa raspoloživim sredstvima;

– doznačavanje sredstva će biti u skladu sa odlukom / rješenjem.

2) Za dodjelu subvencije iznosa redovne kamate (nominalne kamatne stope)  na kredite:

– donosi se odluka za svakog korisnika pojedinačno, na prijedlog komisije;

– isplata se vrši nakon dostavljanja dokaza Odjeljenju za privredu i poljoprivredu, Odsjek za privredu  da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor.

 

NAČELNIK OPŠTINE

Milan Miličević

Tagovi: