Darko Vranić - neustrašivi spasilac iz Foče

Neustrašiv, vješt, predan - samo su neke od osobina koje krase dvadesetčetvorogodišnjeg Fočaka, Darka Vranića. Ljubav prema prirodi i želja da pomaže ljudima, sa članovima Spasilačke službe "Volf", svrstala ga je među uspješnije spasioce na Balkanu.

Darko Vranić za četiri godine volontiranja u Spasilačkoj službi "Volf" istakao se hrabrošću. Ljubav prema planinama i alpinizmu, i maksima da od ljudskog života nema ništa vrednije, opredijelili su ga da postane jedan od fočanskih "vukova".

- Kada dobijemo poziv za akciju, mi se skupimo za 15 minuta. Ponekad ima malo straha, ali to je normalno. Dostupni smo za pomoć 24 časa - kaže Darko.

Kao visokogorac i višestruki šampion BiH u slobodnom penjanju, Vranić se specijalizovao za spasavanje sa nepristupačnih stijena i nepristupačnih terena. Završio je obuku sa Hhelikopterskim servisom Srpske, a preostalo mu je još da završi obuku u ronjenju.

Fočanski "vukovi" ponosni na svog člana koji uvijek, rame uz rame, sa svojim kolegama savjesno odgovara na pozive za pomoć.

- Vrhunski je alpinista i trener slobodnog penjanja. Od početka je učestvovao u skoro svim akcijama i istakao se u radu. Veoma je sposoban - pohvalio je Darka načelnik "Vulfa" Nenad Ikonić.

Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske nagradilo je Darka Vranića kao jednog od četiri najbolja volontera u prošloj godini. Plaketa za volonterski rad i novčana nagrada od četiri prosječne plate podstrek su za Vranića koji sa "Volfom" dobrovoljno učestvuje u svim akcijama.

RTRS

Tagovi: