Curenje dokumenata iz Haga: Veterani OVK saznali podatke o svjedocima

Kako je četiri hiljade dosijea sa dokazima i imenima svjedoka koji su namijenjeni radu suda za zločine OVK u Hagu završilo u kancelariji veterana OVK u Prištini? Nameću se pitanja da li su dokumenti autentični, da li im je cilj "samo" zastrašivanje svjedoka ili nešto treće, javlja Radio-televizija Srbije.

Nepoznata osoba, sa maskom i kačketom, unosi kutiju sa nekim dokumentima u neku prostoriju. Djeluje kao zaplet krimi-trilera, ali u stvarnosti sve je mnogo ozbiljnije, jer je riječ o prostorijama Udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i o suđenju za najteže zločine pripadnika OVK, među kojima je i kosovski predsjednik Hašim Tači.

"Gotovo je neverovatno da ta cela priča nije prerasla u pravi skandal", kaže urednik na Internet portalu RTS-a Radivoj Maroević.

Nevjerovatno je, ocjenjuje, da neko ostavi paket pred kancelarijom, a da svi "peru ruke od toga" i da je trebalo vremena da se ustanovi ko je uopšte od međunarodnih zvaničnika došao da uzme kopije.

"Uz sve to, kako u jednu kutiju može da stane četiri hiljade dosijea i kako su kamere dobro usnimile maskiranog čoveka", pita se dugogodišnji dopisnik iz Prištine Milivoje Mihajlović, koji smatra da je indikativno i to što se priča o tome u albanskim medijima pojavljuje samo kao vijest i što su je "na neki način gurnuli u stranu".

Još je zanimljivije što su medijima snimke dostavili sami veterani, koji se od osnivanja Suda 2015. godine protive njegovom radu.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj ovaj događaj zato vidi kao pokušaj veterana da spriječe rad Specijalnih veća u Hagu i kao njihov pokušaj da se svjedoci zastraše.

Podsjeća i da bi istražni organi morali da se pozabave ovim slučajem, jer je nezakonito na ovaj način koristiti dokumentaciju, pogotovo u fazi istrage.

Muk iz Haga

Dok veterani tvrde da očekuju još sedam hiljada stranica dosijea, Specijalno tužilaštvo u Hagu ćuti. Upoznati su sa slučajem, kažu, ali ni četvrti dan otkako se sve dogodilo ne potvrđuju niti poriču mogućnost da su ovi dokumenti njihovi.

Ono što dodatno zabrinjava jeste da veterani nekadašnje terorističke organizacije navode da su u tim dokumentima činjenice o nedavnim ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svjedoka.

"A to znači – pobrinite se za svedoke! Znamo kakva je praksa pod navodnicima na Kosovu i kakav je odnos prema svedocima. U slučaju Haradinaj bilo je i ubijenih svedoka, zastrašenih, nekih koji su povlačili svoje izjave", podsjeća Mihajlović.

Upadljivo je, primjećuje, ćutanje Specijalnog suda koji bi trebalo da preduzme neku akciju.

"Zanimljivo je da Priština prebacuje loptu na Beograd tvrdeći da su dokumenti stigli iz Beograda, što je besmisleno", navodi Mihajlović.

Tagovi: