CIК BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH

Centralna izborna komisija BiH je na 34. sjednici održanoj danas usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa svojim ovlaštenjima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska nezavisnost Centralne izborne komisije BiH, te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu obezbjeđena.

Za poštivanje evropskih demokratskih standarda za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na nezavisne i nepristrasne organe za organizaciju izbora, kako se to navodi u Кodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) „Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija.“.

"Imajući u vidu da za organizaciju i provođenje izbora mora biti zaduženo nezavisno tijelo, kome će sredstva za provođenje izbora biti obezbjeđena u zakonskim rokovima, Centralna izborna komisija BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu sa kojima bi sredstva za provođenje izbora bila obezbjeđena u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema obezbjeđenja sredstava, ukoliko ista iz nekih razloga nisu obezbjeđena u zakonskom roku", saopšteno je iz CIK-a. BiH.

Ta alternativa podrazumjevala bi obavezu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se obezbijediti sredstva za provođenje izbora.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta  dostavlja Кomisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.