Čečava sa nestrpljenjem iščekuje Međunarodni festival folklora (FOTO)

Predan rad, njegovanje kulture i tradicije, uz veliko zalaganje svih članova, od predsjednika i koreografa do svakog člana društva, nešto su što Kulturno - umjetničko društvo „Dušan Stanković“ iz Čečave kraj Teslića čini posebnim i autentičnim.

Da su veliki entuzijasti i zaljubljenici u folklor najbolje pokazuje broj nastupa tokom godine kako u zemlji tako i regionu, ali i brojnost i nagrade, a malo je društava iz mnogo većih gradova koji su mogu pohvaliti gore navedenim.

Po prvi put u istoriji Čečave održavaće se Međunarodni festival folklora gdje su dolazak najavili predstavnici folklornih društava s prostora bivše Jugoslavije koji će predstavljati svoju kulturu I tradiciju. Na festival, koji organizuje KUD “Dušan Stanković”, siguran je dolazak društva iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. U pitanju je najveća folklorna manifestacija dosad održana u Tesliću. Očekuje se oko šest stotina folkloraša.

Međunarodni festival folklora zakazan je za 25. april, a pripreme su već počele, rekli su za portal MojTeslić.info iz ovom udruženja.

KUD “Dušan Stanković” Čečava

- Na otvaranju godišnjeg koncerta prikazaće se film pod nazivom „S Dušanom kroz vrijeme“ i velikom koreografijom u kojoj će preko 70 igrača odigrati Izvorna kola Čečavskog kraja - rekli su u KUD „Dušan Stanković“ iz Čečave.

KUD „Dušan Stanković“ je osnovan 1951. godine. Sedamdesetih godina prošloga vijeka je prestao sa radom. Nakon više od trideset godina, obnovljen je rad društva pod koreografskom palicom Nataše Stojanović- Mastilović koja je ujedno i predsjednik društva.

- Cilj obnove je bio da se najvećem selu po kvadraturi u Republici Srpskoj i selu iz kojeg potiče i prva klica pismenosti u BiH, vrati stari sjaj, a ujedno da se omladina animira da vrjednuje tradiciju koja je značajna za pojedinca, porodicu i zajednicu - dodaju iz ovog KUD-a.

Naglašavaju da društvo broji 150 članova, radi u pet uzrasnih grupa, od 7 do 77 godina. Spajaju djecu, omladinu i veterane, a od 2019. godine su se proširili i imaju svoj ogranak i u Tesliću.

Za četiri godine obnove društvo je imalo više od 200 nastupa, a Teslić i čečavski kraj uveliko predstavljaju i u inostranstvu. Najveći uspjeh imali su u septembru, u Turskoj, kada su ponijeli titulu za koju svaki folkloraš živi a to je da budete najbolji među najboljim. Ponijeli su titulu pobjednika Interkontinentalnog festivala Sarimsakli, Dikili, Burganija 2019. i bili su proglašeni zlatnim folklorašima.

KUD “Dušan Stanković” Čečava

Svoje snage omjerili su sa 16 ansambala cijelog svijeta gdje je koreografija veterana ovog društva odnijela pehar za najbolje osmišljenu koreografiju. Za selo Čečavu i opštinu Teslić čulo se i u dalekoj Aziji, Makedoniji, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama.

Prozvali su ih “ambasadorima teslićke kulture” kao najveće i najautentičnije društvo opštine Teslić. Iza sebe imaju 14 postavljenih koreografija u kojima njeguju Izvorna kola čečavskog kraja ali akcenat stavljaju i na srbijanska kola.

I taj epitet žele da potvrde i u godinama koje su ispred nas, uz mnogo vježbi i novih vještina, a pravi primjer da se pokažu kakvi su domaćini biće ova velika manifestacija u drugoj polovini aprila.

Miloš Vasiljević