CBBiH će plaćati naknadu bankama za obaveznu rezervu

Centralna banka BiH će od 1. januara iduće godine bankama plaćati naknadu na sredstva obavezne rezerve, dok na sredstva iznad obavezne rezerve neće biti naknade.

Ova mjera trebalo bi da doprinese povećanju kamata na depozite i da ublaži rast kamata na kredite. 

Centralna banka BiH (CBBiH) donijela je danas Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve.

Ta izmjena je, kako navode, donesena s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH.

- Ovom odlukom se na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti, odnosno KM obračunava i isplaćuje naknada po stopi od 25 baznih poena. Na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom obračunava se i isplaćuje naknada po stopi od 10 baznih poena, dok se na sredstva iznad obavezne rezerve, naknada ne obračunava - saopšteno je iz CB BiH.

U ovoj instituciji očekuju da će primjena odluke i njeni pozitivni efekti uticati podsticajno na komercijalne banke u BiH prilikom utvrđivanja visine kamatnih stopa na kredite i cijena usluga prema privredi i građanima, a što bi u konačnici ublažilo potrebu značajnijih korekcija cijena njihovih usluga naviše.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle rekao je danas za CAPITAL da ova odluka ide u korist banakama tako da će i banke imati dodatni razlog da povećaju kamatnu stopu na depozite.

- Banke su do sada plaćale Centralnoj banci naknadu za obavezne rezerve i ona je iznosila 0,25 odsto, zatim je došlo do nule, a sada će Centralna banka 0,25 plaćati banka - pojasnio je Kutle.

Kazao je da bi ovo trebalo pozitivno uticati i na kamate na kredite iako i na to najviše utiče ponuda i potražnja, kao i na kamate na depozite.

- Ipak, kamata na depozite će se morati povećavati. Ona je već u okruženju povećana - rekao je Kutle.

Dugogodišni bankar Radovan Bajić kaže da je ovo stimulativna mjera jer bi trebala uticati na rast kamata na depozite, ali da je problem što bi mogla dovesti i do rasta kamata na kredite.

Prema do sada važećoj odluci banke su na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti sa valutnom klauzulom plaćale naknadu Centralnoj banci od 0,1 odsto, dok su na sredstva iznad obavezne rezerve plaćale naknadu po stopi od 0,25 odsto.

Na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti nije im obračunavana naknada.

capital.ba