Bravo: Lipovčić sve bliži cilju

Od 28. februara do 2. marta 2020. godine u Konjicu je održan 9th International rating chess tournament „Konjic open 2020“. Na turniru među 121 takmičarem, učešće je uzeo i mladi šahista iz teslićkog Šahovskog kluba „Mat“, Marko Lipovčić. Igrano je sedam kola po švajcarskom sistemu.

U sedam odigranih kola Marko je ostvario četiri pobjede, dva remija i jedan poraz. Pobojedio je Bakula Dalibora (1737 rejting), AFM Mešić Ismeta (1924), FM Buljubašić Sabahudina (2338) i Mrnđić Muamera (2200), remizirao sa FM Muratović Efimom (2389) i FM Konjičanin Murisom (2206), a izgubio u šestom kolu od FM Hadžović Amira (2257), pišu Teslićke novine.

Marko je na kraju turnira osvojio ukupno pet poena, a na trenutni rejting od 2143 poena dodao novih 67,6 rejting poena. Novi skor Marka Lipovčića iznosi 2211 što će mu na novoj ELO rejting listi Bosne i Hercegovine obezbijediti poziciju oko 70. mjesta.

Marko je ne početku turnira zauzimao 19. mjesto, ali zahvaljujući dobroj igri, turnir je završio na 8. mjestu.

I ovo takmičenje je pokazalo da naučena šahovska teorija pretoćena u praksu igranjem rejtingovanih turnira daje očekivane rezultate. Dobro isplanirani projekat „Marko Lipovčić-FIDE majstor“ je sve bliže zacrtanom cilju.

Još jednom se pokazalo da je kontinuiran i sistematski rad uz odabir prikladnih takmičenja jedino ispravno rješenje. Vidan je rezultat timskog rada u kojem je i porodica dala veliki i značajan doprinos.

Do osvajanja Markove prve međunarodne titule, titule FIDE majstora dijeli ga još 90 rejting poena.

Projektom „Marko Lipovčić-FIDE majstor“ planirano je da u Teslić dođe četvrta titula FIDE majstor do kraja 2020. godine