Bora Čorba: Dogovorili smo se da umremo na bini, a on požurio

Jutros je umro moj brat Miša, borio se kao lav do poslednjeg daha - ovako je poslije vijesti o smrti Miše Aleksića rekao Bora Đorđević.

"Četrdeset dvije godine smo svirali zajedno i ne mogu da zamislim da ga više nema. Više od četiri decenije se nikad nismo ni ružno pogledali, a kamoli posvađali. Ne mogu da zamislim svirku bez njega. Dogovorili smo se da umremo na bini a on požurio. Hvala ti brate na svemu" rekao je u suzama Bora Čorba za "Novosti".

Kolege umjetnici se opraštaju preko društvenih mreža od upravo preminulog muzičara, basgitariste Miroslava Miše Aleksića (1953-2020), a bivši član njegovog matičnog benda "Riblja čorba" - Momčilo Bajagić Bajaga, izjavio je da se osjeća užasno, jer mu je preminuo kolega i kum.

"Umro mi je prijatelj, saznao sam pre minut. Užasno mi je zato što mi je umro jedan od najboljih prijatelja, to je sve što mogu da kažem", bio je kratak vidno potresen Bajaga, a prenose portali.

Na svom zvaničnom Instagram profilu grupa "Bajaga i Instruktori" je nedavno prije ovog fatalnog ishoda zapisala sljedeće: "Miša Aleksić, basista Riblje čorbe, kum i veliki prijatelj Momčila Bajagića, zaražen je virusom korona i u teškom je stanju. Prema rečima ćerke Mine, Miša je u poslednja tri dana na respiratoru i bori se za život".

Onda su uputili iskrene reči podrške: "Drži se, kume, stari majstore!

Mnoge si stvari do sada sa uspehom prošao, pa sam siguran i verujem da ćeš i ovo zlo da pobediš, i čim ozdraviš, čekamo te na Tašu na probi.

Znaš da ima nekih stvari koje bez tebe ne vredi svirati.

Vole te Bajaga i ekipa!"

Ipak, nažalost, do srećnog kraja nije došlo.

Basgitarista rok grupe "Riblja čorba" Aleksić preminuo je u 67. godini od teških posljedica virusa korona. Bio je na liječenju u KBC "Bežanijska kosa"”, a stanje mu se pogoršalo i bio je prebačen na respirator.

Aleksić je nedavno sa svojom grupom "Riblja čorba" krajem oktobra osvojio nagradu za najbolji bend 2019. godine od strane Udruženja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije, čiji je bio i predsjednik Upravnog odbora.

Uvijek vitalan, aktivan, s likom vječitog dječaka, i te večeri u Ateljeu 212 na ceremoniji dodjele priznanja i značajnih nagrada, kada je takođe korona bila u svom napadu, nije djelovalo da mu može nauditi.

Upravo se emotivnim riječima i Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije na Facebook stranici oprostilo od velikog muzičara:

"Sa velikim bolom i tugom vas obaveštavamo da je naš istaknuti član, muzičar i muzički pisac, Miša Aleksić noćas preminuo od posledica COVID-19. Njegov prevremeni odlazak predstavlja veliki gubitak za našu muzičku porodicu. Naše najdublje poštovanje, podršku i saučešće ukazujemo njegovoj porodici, prijateljima i saradnicima."

Dejan Cukić je zapisao na Facebook nalogu potresnu poruku: "Tražim reči, ali ne ide... Kako se oprostiti od nekoga koga poznaješ čitav punoletni život? Zbogom Mišo, počivaj u miru".

Poznati rok novinar, publicista, pisac, muzički kritičar i PR menadžer Ivan Ivačković takođe se oglasio na ovoj društvenoj mreži: "Zbogom, dragi Mišo. Hvala ti za muziku i četrdeset godina prijateljstva bez ijedne jedine mrlje. Suze same idu".

Rok sastav "YU grupa" danas obilježava 50 godina karijere, baš na datum 29. novembar, ali sada to njima više nije srećan dan, što su i napisali na FB stranici.

"Nažalost, na današnje slavlje bačena je senka tužnom vešću da je preminuo veliki prijatelj i kolega Miša Aleksić.

Dragi Mišo, bila je čast živeti R'N'R sa tobom!"

Kristina Kovač je takođe u šoku, kao i svi.

"Uh, ode Miša Aleksić, prerano. Pamtim ga iz studija kad je moj tata producirao 'Riblju čorbu', bio je uvek fin i strašno ljubazan. Počivaj u miru, Mišo, i sviraj gore nešto lepo", zapisala je na Facebooku.

Miša je bio basista "Riblje čorbe" od 1978. godine, ali mu to nije bila jedina grupa u karijeri.

Prije slavnog rok sastava, Aleksić, rođen 1953. godine u Beogradu, započeo je razvojni put osam godina ranije u bendu "Rojali" (1970) kao basgitarista i pjevač.

Te godine bend je osvojio drugo mjesto na takmičenju u organizaciji urednika emisije Radio Beograd "Veče uz radio".

Već sljedeće godine otišao je u SAD gdje je diplomirao na Pikesville High Sćool u Merilendu, i tamo je s ostalim studentima osnovao rokabili bend "Shih-Muh-Fuh".

Pod uticajem grupa "Grand Funk Railroad", "Deep Purple" i "Led Zeppelin", nakon povratka u Jugoslaviju, Aleksić je formirao sastav SOS gdje su bili članovi: Dragan Štulović (gitara), Dragan Tasić (gitara) i Stevan Stevanović (bubnjevi).

Ipak, bend je krenuo da se rasipa, prvo je Tašić napustio bend, a zatim Štulović i Stevanović 1977. godine, i tada su ih zamijenili Rajko Kojić i Vicko Milatović.

Tako su onda Aleksić, Kojić i Milatović 1978. godine formirali bend "Riblja čorba" s bivšim vokalom benda "Rani mraz" - Borom Đorđevićem, a ostalo je istorija.

Tokom karijere veoma svestrani i produktivni stvaralac Aleksić je pisao pjesme za Zdravka Čolića, Biljanu Petrović, Džezi bel, Milorada Mandića i Run Go.

Takođe, bio je producent albuma za bendove "Ratnici podzemlja", "Džezi bel", "Minđušari", "Run Go" i "Prozor".

Napisao je i knjigu "Uživo! Autobiografija" za izdavačku kuću Laguna, koja je bila bestseler te 2011. godine, a i nadalje ostala među najzapaženijim djelima iz domena rok muzike.

Bio je i član UO Agencije za ostvarivanje prava interpretatora PI, kao i član Skupštine SOKOJ-a.

Tagovi: