Bogdaniću 2.000 maraka za liječenje duševnih bolova

Osnovni sud u Tesliću donio je presudu u kojoj se navodi da sekretar Opštinskog odbora SDS-a u Tesliću Siniša Đurić mora da plati predsjedniku OO SNSD-a u ovoj opštini Draganu Bogdaniću 2.000 maraka zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Đurić je 22. avgusta 2019. godine objavio tvit: „Bolesnik je putem direktorice vrtića ucijenio odbornicu SDS-a, dijete palog borca, da ima rok od 5 dana da istupi iz SDS-a i potpiše za SNSD. Pored izbornog debakla i svega što je u javnosti izašlo o njemu i dalje nastavlja sa istim metodama. Psihopata.“

Nakon toga je uslijedila Bogdanićeva tužba, jer se bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS prepoznao u tvitu u kojem nije spomenuto njegovo ime. Bogdanić je u tužbi naveo da će po potrebi tražiti vještačenje neuropsihijatra koji će da utvrdi „nastanak, dužinu, trajanje i jačinu duševnih bolova zbog izvršenih kleveta“.

„Đurić je oklevetao Bogdanića i teško povrijedio njegovu čast i ugled, nanio mu duševnu bol i izložio raznim neprijatnim situacijama. Prouzrokovao je brigu i strah članovima njegove porodice“, navodi se u presudi.

Đurićevo „djelovanje“ prema Bogdaniću putem društvenih mreža, konstatuje sud, traja veoma dugo. Tačno je, navodi se dalje, da u jednom dijelu Đurićevih „objava“ nema Bogdanićevog imena, ali se „navode funkcije ili druge činjenice koje dovode u vezu da se sve to odnosi na Bogdanića“.

Đurić je istakao da je tužba neosnovana, jer kleveta ne postoji ukoliko ne postoji identifikacija lica koje smatra da je oklevetano, a u spornom tvitu se Bogdanićevo ime nigdje ne pominje.

„Nisam napisao ni inicijale, ni ime, ni prezime. Tužilac nije predočio dokaze da se objava koja je predmet tužbe van svake razumne sumnje odnosi na njega lično, a ne na nekog drugog. Zakon ni na koji način ne tretira nagađanje šta je ko misli. Kako je moguće da ja kao tuženi moram dokazivati istinitost nekog navoda, a ne tužilac“, kazao je Đurić za naš portal.

G. Dakić

Tagovi: