Bišćani osvojili "Everesting", neprekidno pješačili 27 sati i 43 minuta

Haris Husanović i Eldar Osmančević iz Bihaća upisali su se protekle nedjelje na listu onih koji su pješice uspješno osvojili "Everesting", adrenalinski izazov koji je sve popularniji u svijetu.

Tako se u stvari naziva sportska disciplina koja  podrazumijeva neprestano kretanje jednim istim usponom gore i dolje sve dok takmičari, u periodu ne dužem od 30 sati, ne pređu razdaljinu koja odgovara visini od 8.848 metara, koliko iznosi visina najvišeg planinskog vrha na svijetu.

Za savladavanje ovog sportskog izazova dvojica Bišćana su izabrala vrlo tešku planinsku stazu na planini Plješevici, a tom prilikom neprekidno su pješačili 27 sati i 43 minuta prešavši više od 82 kilometra.

"Teren je bio veoma težak, na stazi smo imali snijega i blata, ali smo uspjeli da se uvrstimo u spisak od oko 400 ljudi u svijetu koji su ostvarili ovaj poduhvat", kaže Husanović za Nezavisne

Prema njegovim riječima, kada su ušli u noć bili su prisiljeni da ubrzaju tempo, jer su isplanirali da cijeli poduhvat ne traje duže od 30 sati.

Ističe kako je tokom izazova bilo kritičnih momenata, kada su ih spopadali grčevi i bolovi u tijelu, ali da su sve uspjeli izdržati i nisu odustali.

Podršku su im pružali pripadnici Gorske službe spasavanja iz Bihaća, a njihov rezultat biće objavljen na zvaničnoj stranici takmičenja "Everesting", čiji je pokrovitelj austrijska kompanija "Red Bul".