Banjolučani dozvolu za taksi čekaju po osam godina

Građani u Banjoj Luci dozvolu za taksi čekaju po osam godina, dok iz Gradske uprave i Udruženja taksista ističu da Banjaluka ima sasvim dovoljan broj taksista.

Prema riječima jednog mještanina, dozvola za taksi se čeka osam godina.

- Ova informacija se jasno vidi i na sajtu grada, odnosno na taksi listi - rekao je on.

Kako ističu iz Gradske uprave, za vršenje registrovanog taksi prevoza fizička lica moraju imati rješenje o odobrenoj djelatnosti taksi prevoza, a pravna lica saglasnost za taksi vozilo. 

- Nakon predaje zahtjeva i ispunjavanja propisanih uslova, fizička ili pravna lica se stavljaju na jedinstvenu rang-listu čekanja - objasnili su oni. 

Lista je, kako kažu, javna i nalazi se na oglasnoj tabli ispred Prijemne kancelarije i na zvaničnoj internet stranici grada. 

- Rješenje, odnosno saglasnost se daje ukoliko postoji slobodno mjesto, s obzirom na utvrđeni maksimalni broj taksi vozila u gradu Banjoj Luci, koji iznosi 270, a koji je 2005. godine utvrđen Zaključkom gradonačelnika, odnosno izmjenama iz 2023. godine, dakle, kad neko ode s liste, dođe naredni - objasnili su oni. 

Trenutno se, kako dodaju, obrađuju zahtjevi iz oktobra, odnosno novembra 2016. godine. 

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja taksista "Banjalučki taksi", potvrdio je za "Nezavisne novine" da Banja Luka ima 270 taksi vozila, što je dovoljan broj.

- Banja Luka ima dovoljno taksista, odnosno taksi vozila, možda čak i previše. Svi mi nešto čekamo, i doktoru kada odemo čekamo. Da se poveća broj dozvola za taksi, morali bismo da povećamo cijenu naših usluga. Onda ne bismo bili dostupni za studente i srednjoškolce. Što se tiče taksi stajališta, taj problem je riješen s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem. Tri sekcije stajališta su bile uzete, ali su dodijeljena  zamjenska stajališta kod parka 'Petar Kočić', u Ulici Milana Tepića, te je ovim problem riješen - istakao je Purišić.

nezavisne.com

Tagovi: