Analiza izbora u Tesliću: PDP i SP podbacili, Radikali “nestali”

Osim Dragana Bogdanića, koji se nije ni u ponovljenom pokušaju uspio domoći  načelničke pozicije u Tesliću, najveći gubitnici proteklih Opštinskih izbora u ovom gradu su PDP i Socijalistička partija, koji u budućem skupštinskom sazivu neće imati svoje predstavnike.

PDP je u dosadašnjem sazivu imao čak četiri, a SP tri odbornika, ali im 15. novembra glasači  nisu dali očekivanu podršku. Iz tog saziva u novom neće biti ni predstavnika Srpske radikalne stranke, koja na ovim izborima nije čak ni imala svoje kandidate. Od ukupno upisanih 44.223 glasača, na 66 redovnih biračkih mjesta glasalo je 20.757 birača, koji su mogli da biraju između 45 političkih subjekata prijavljenih za izbore.

Najveću podršku je dobio SDS sa sakupljenih 5944 glasa ili 29,82 odsto, slijedi SNSD sa 5385 glasova ili 27,02, SPS “Budućnost Srpske” je imala 2490 glasova ili 12,49 odsto. Ove tri stranke će dobiti najviše mandata, a od ukupno 29, sa manje od deset procenata osvojenih glasova, mandati će biti raspodjeljeni i na SDA, DEMOS, SDP  i DNS.

Od poznatijih stranaka, ispod cenzusa, osim PDP i SP, ostali su Ujedinjena Srpska, koalicija hrvatskih stranaka predvođenih sa HDZ, Srpska radikalna stranka i druge.

I u ovoj izbornoj jedinici sumnja pada na ozbiljnost namjere da učestvuju u izbornom procesu na najmanje 11 političkih subjekata. Oni nisu osvojili niti jedan glas, a pored na ovim izborima tradicionalnih “botova”, dobojskog Kruga i Re-balansa, na tom spisku “sumnjivih” su i Demokratski centar RS, Novo doba, Zavičajni socijaldemokrati NS, Savez za novu politiku, HSS, Jedinstvena napredna stranka, Vaš pokret i Liberalna stranka.

Ti politički subjekti su imali svoje predstavnike u biračkim odborima, koji su, kako se sumnja, samo formalno bili u njima i bili su dio prethodno dogovorene trgovine biračkim odborima sa drugim, ozbiljnim strankama.

NAČELNIK

Treći mandat zaredom 15. novembra osvojio je Milan Milićević ispred SDS, koji je na ovim izborima dobio 9.434 glasa, što je pet hiljada glasova manje u odnosu na prošle izbore, ali je na njima glasalo i šest hiljada birača manje.

Sa 7.127 glasova po drugi puta nije uspio osvojiti ovu poziciju Dragan Bogdanić iz SNSD, a Dragutin Škrebić ispred SPS “Budućnost Stpske” imao je 3.101 glas. Atrakcija prethodnih izbora Konstantin Savić imao je 223 glasa, što je značajni podbačaj u odnosu na 2016. godinu kada je osvojio 763 glasa.

Lj. Đurić

Tagovi: