Upis u školu: Tek na sistematskom se otkriju fizički i psihički problemi kod djece

Nedruželjubiva djeca, govorne mane, loš vid, nepravilno držanje leđa i deformiteti grudnog koša odlike su velikog broja budućih prvačića.

Stručnjaci kažu da je većinu ovih problema trebalo rješavati ranije, ali uglavnom roditelji ih nisu prepoznali na vrijeme.

Današnja djeca sate provode sjedeći pred računarom ili sa mobilnim telefonom u rukama, što se negativno odražava na njihov razvoj. Kriva kičma se, nažalost, najčešće uoči tek na sistematskom pregledu. Nekada se skolioza (krivljenje u stranu) i ne može uočiti golim okom. Dok sjedi, mališan se najčešće krivi na jednu stranu, a kada stoji, više se oslanja na jednu nogu. Čak i oni roditelji koji primijete ove probleme misle da je sve to do „lošeg držanja“. Iz tog razloga, nije na odmet dijete što ranije uključiti u neke sportske aktivnosti, najpoželjnije plivanje ili odbojku.

Pored toga, treba koristiti svaku priliku da se dijete kreće, trči i vrijeme provodi u prirodi.

Istraživanja pokazuju da čak 60 odsto djece predškolskog uzrasta ima i neki govorno - jezički poremećaj. U okviru primarne zdravstvene zaštite djece rijetko se na vrijeme uočavaju ti problemi, pa se roditeljima najčešće tek na obaveznom sistematskom pregledu za upis u školu skrene pažnja na njih.

"Zbog katastrofalnog tempa života, roditelji sve manje vremena provode sa djecom, sve manje im se obraćaju i pričaju. Mnogi kasno dolaze s posla kući, a djeca dane provode u tišini pred računarom", kažu psiholozi.

Jedan od najčešćih govornih poremećaja jesu dislalije, odnosno poremećaji izgovora glasova riječi.

Taj problem je najlakše prepoznati ako dijete nije u stanju pravilno da izgovori glasove Č, DŽ, Š, Ž, Ć, Đ, R, L, NJ, te J i LJ.

Školski pedagog u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi kaže da im iz godine u godinu dolazi sve više djece sa govornim manama.

"Roditelji djecu najčešće ne uče da ispravno izgovaraju riječi. Mnogi misle da je prerano da ih vode logopedu, pa zakasne sa tretmanima", kažu u školi.

Pored toga, oni koji direktno rade sa najmlađim su primijetili da se djeca sve teže nose sa neuspjehom i na njega pogrešno reaguju.

Psiholozi ističu da je dosta djece emocionalno nezrelo, pa se i sa šest godina ponašaju kao mala djeca i na taj način privlače pažnju roditelja koji, iz različitih razloga, ne provode dovoljno vremena s njima.

Zbog toga ne čudi da se na sistematskim pregledima utvrdi da neka od djece nisu spremna za školu. Ovakve situacije izazivaju negativne reakcije roditelja koji, i kada im se skrene pažnja, ne žele da prihvate da dijete ima problem i kao najčešći izgovor koriste da su djeca još uvijek mala i da se maze.

Pored navedenih problema na sistematskim pregledima za upis u školu uočava se i gojaznost, ali situacija na tom polju još uvijek nije alarmantna.

Tagovi: