Reditelj Željko Kasap u susret premijeri: Porodica, dom i prijateljstvo najvažniji na svijetu

Predstava ''Šumska čarolija'', po motivima priča i pjesama Branka Ćopića, biće premijerno izvedena večeras u 19 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Autor dramatizacije je Slaviša Radan, a adaptaciju i režiju potpisuje Željko Kasap, kojem je ovo prva saradnja sa Dječijim pozorištem.

Reditelj  je uoči premijere za “Glas Srpske” govorio o inspiraciji za rad na ovom komadu, uticaju djela Branka Ćopića na njegovo odrastanje i uspješnoj saradnji sa ekipom kuće od snova.

"Kad sam bio uzrasta kao naša publika koja će gledati ovu predstavu, nije bilo interneta, kablovske televizije sa stotinama crtanih filmova i ostalih čuda modernog doba. Igrali smo se u potrazi za dobrom pričom – čarolijom kroz igru, kao Živa vatra u našoj predstavi", rekao je reditelj i glumac Željko Kasap i dodao da je komad namijenjen za djecu od četiri godine i više.

Ćopić ga je, ističe, uvijek rado vraćao u djetinjstvo, a njegove priče su mu ostale urezane u sjećanju.

"Imao sam drugara koji je znao najljepše priče. Zvao se Branko Ćopić i mnogo je motiva iz njegovih priča u ovoj predstavi. Zahvaljujući tim njegovim pričama i mojoj mašti došao sam danas do Dječijeg pozorišta kada sam režirao predstavu i kao da Branku vraćam dug na ovaj način sa ovom predstavom, zato sam mu je i posvetio", kazao je Kasap.

Prvu saradnju sa ekipom Dječijeg pozorišta RS pamtiće po sjajnoj atmosferi i divnim saradnicima. Uloge je povjerio glumcima Saši Terziću, Draganu Vučiću, Željku Milićeviću, Snežani Milidrag i Zorani Šuman, koja uz njega, pozajmljuje i glas pojedinim likovima.

"Imali smo prvu kontrolnu predstavu pred slatkim klincima i sjajno su reagovali. Bajkovita je, lijepa i šarena, ali što je najvažnije, predstava daje lijepu pouku djeci: porodica, dom i prijateljstvo su najvažniji na svijetu", istakao je Kasap.

Djeci su, dodaje, poručili da ako žele da traže neku lijepu priču, ako im to duša ište, da ne bježe od kuće, nego da dođu u pozorište, jer ih tamo čekaju najljepše priče.

A da i ovo bude jedna čarobna priča, pobrinuo se kreativni tim teatra sa starim i novim članovima. Vizuelni identitet predstave, scenografiju i slikarske radove osmislila je Berina Šuščević. Kostimograf je Jelena Savić, a idejno rješenje maski i lutaka radio je Zoran Bjelošević. Kompozitor, prvi put u Dječijem pozorištu RS, jeste Nebojša Aleksić, a korepetitor Milica Stijepić, dok koreografiju potpisuje dugogodišnji saradnik Dječijeg pozorišta RS Miljka Brđanin.

I dramaturg Slaviša Radan, baš kao i mnogi, složio se da svevremenost Ćopićevih djela ne blijedi. Njegove priče nude djeci pregršt zabave i moralnih lekcija koje se mogu lako usvojiti, poistovjećujući se sa pozitivnim likovima, junacima pripovjedaka koje nije teško prepoznati.

"Branko Ćopić je svevremen. To je čovjek koji je bio nezadovoljan samim društvom u kome je živio, ali pisao je mnogo za djecu i mlade.  Tekst je zamišljen za malu djecu, ali mnogo toga je ostalo originalno",  istakao je Radan.

 

Tagovi: