Nastavlja se obnova vjerskih objekata i infrastrukture

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da će ministarstvo kojem je na čelu i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku obnovi i izgradnji vjerskih objekata, jer samo na područjima gdje se oni obnavljaju i grade postoje uslovi za održivi povratak.

Prisustvujući proslavi Patrona župe Svetog Josipa u Tesliću, na kojoj se okupio veliki broj vjernika, Čordaš je podsjetio da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica dugi niz godina ulaže značajna sredstva za obnovu vjerskih objekata i neophodne infrastrukture da bi obezbijedilo što bolje životne uslove i za povratnike i za domicilno stanovništo na području teslićke opštine.

"Trenutno su u toku aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje mosta u Gornjoj Komušini. Ministarstvo će se u ovaj projekat uključiti kroz obezbjeđivanje polovine potrebnih sredstava. Izgradnja ovog mosta važna je ne samo za povratnike u ovaj kraj, nego i za mnogobrojne vjernike koji svake godine pohode ovo čuveno Marijansko svetište Gospe Kondžilske", istakao je Čordaš.

Čordaš je podsjetio da je Ministarstvo samo u proteklih šest godina na prostoru teslićke opštine uložilo u projekte obnove vjerskih objekata, obnove i rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, te u projekte održivog povratka i razvojnih programa preko 900.000 KM.

"Samo za obnovu doma kulture u mjestu Podkondžilo u Mjesnoj zajednici Gornja Komušina i modernizaciju puta u selu Bardaci uloženo je oko 125.000 KM", rekao je Čordaš.

Iz Ministarstva je saopšteno da će u Tesliću kroz Potprojekat BH2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja biti izgrađeno 29 kuća za povratničke i interno raseljene porodice, dok će se u okviru Potprojekta BH4 čija je prva faza realizacije u toku, izgraditi 28 kuća za hrvatske povratnike.

Ukupna vrijednost ova dva potprojekta u okviru kojih će biti biti izgrađeno 57 kuća za povratnike, izbjegla i raseljena lica, iznosi 2.000.000 KM.

 

Tagovi: