General Vuković: Još nije postignut dogovor o vježbi u Banjaluci

Organizovanje vojne vježbe na Manjači, nadomak Banjaluke, još nije dogovoreno, i te aktivnosti još traju. Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime bi gađao.

Ovo je izjavio general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, na pitanje o navodnom dogovoru koji je bh. strana postigla sa američkom, a u vezi sa organiziranjem vojne vježbe na Manjači na kojoj bi se gađalo i osiromašenim uranijumom!

Vuković je rekao da nikada nije prisustvovo jednom takvom sastanku, te da je ovo što nam je rekao sve što zna.

Naime, portal Dnevnik.ba je objavio da je na sastanku kojem je prisustvovao vrh Ministarstva odbrane BiH, ali i neki generali, između ostalog i Vuković, dogovorena vojna vježna koja bi trajala u dvije faze.

Vježba je navodno dogovorena na sastanku s generalom–majorem Džonom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

Kako je navedeno, NATO vježba trebala bi biti realizirana kroz dvije faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od februara do kraja 2018. godine, a druga bi početkom 2019. godine bila gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača određenom vrstom streljiva sa osiromašenim uranijumom.

(Nezavisne)

Tagovi: