Marković: Nikom neće biti lako sa Srbijom

Banjalučki stručnjak, koji je jedini odveo ''zmajeve'' na veliko takmičenje i to na Mundijal u Kataru, smatra da uprkos nepovjerenju javnosti ili lošim rezultatima u pripremnom periodu, Srbija može da iznenadi na šampionatu u Hrvatskoj.

„Trebao sam ići u Split da gledam direktno derbi na početku Evropskog prvenstva između Srbije i Hrvatske, ali sam se morao vratiti u Njemačku na pregovore oko preuzimanja jednog kluba, ali ne mogu još o tome ništa da kažem osim da je klub iz Druge lige Njemačke“, počeo je priču popularni „Marka“ za naš portal.

Iako su svi „parametri“ na strani Hrvatske, od domaćeg terena, bučnih navijača i odličnog tima, Marković se ne bi kladio u sigurnu pobjedu domaćina.

Specifična je to utakmica, objektivno derbi u kojem se ne može znati unaprijed pobjednik. Gledali smo nedavno u ženskom rukometu meč između Srbije i Crne Gore, Srpkinje su igrale fantastičan turnir, Crnogorki do tada nije bilo nigdje i dobije Crna Gora. Dobar potez je što se Srbija hrabro odlučila da odigra dvije utakmice u Sloveniji, to je prvenstveno hrabrost selektora Jovice Cvetkovića. Osim toga, Lino Červar, hrvatski selektor je izjavio da ga prvenstvo podsjeća na Portugal, a oni su prvi meč izgubili od Argentine“, izjavio je bivši selektor BiH.

Pred utakmice sa „orlovima“ u intervju za MONDO Veselin Vujović, kormilar Slovenije, koja je dva puta savladala Cvetkovićevu ekipu, istakao je da Srbija u ovom trenutku nema kvalitetnu reprezentaciju i da će teško proći grupu u kojoj su još Švedska i Island. Međutim, Marković se uglavnom nije složio sa Vujovićevim mišljenjem.

„Ako gledamo prema rezultatima u posljednje vrijeme, Srbije nije bilo dugo na prvenstvima i možda je Vuja u pravu, ali gledajući kadar koji ima Cvetković odnosno igrače koje Srbija ima u svom sastavu, uvjeren sam da Srbija može da pobijedi bilo koga u grupi. Nikome neće biti lako sa Srbijom“.

Nije se složio sa današnjom izjavom srpskog selektora Jovice Cvetkovića da će domaćin od EHF-a (čitaj sudija) imati dodatni „vjetar u leđa“.

„Ne treba o tom da razmišljaju srpski rukometaši, ovo je ipak Evropsko prvenstvo. Mislim da niko ne može toliko da utiče na rezultat iako je uvijek i svuda domaći teren prednost. Ne treba pričati o suđenju, jer najvažnije je to da je grupa prolazna za Srbiju".

Prema njegovim riječima, veoma izjednačena je i druga eksjugoslovenska grupa u kojoj su Slovenija, Crna Gora, Makedonija i aktuelni evropski prvak, selekcija Njemačke.

„Slovenija je stigla u Hrvatsku nošena euforijom zbog osvojene bronze na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kada su dobili upravo Hrvate u borbi za treće mjesto. Sigurno su u maloj prednosti na papiru, ali smatram da je grupa vrlo izjednačena i svako svakog može da dobije. Crnogorci će igrati bez najboljeg igrača Vuka Borozana i biće im možda teže da naprave iznenađenje“.

Marković takođe vjeruje da je cjelokupni šampionat možda najviše izjednačen do sada što će se prema njegovom mišljenju najbolje pokazati u drugoj fazi takmičenja.

„Kad prođe prvi dio, može lako da se dogodi da trećeplasirani ’pukne’ pobjednika grupe. Sigurno je jedino da će ovo biti jako interesantno Evropsko prvenstvo, možda kao nikad do sad. Ponajbolji rukomet trenutno igraju Norvežani, Hrvatska je tu favorit kao domaćin, posebno kad prođe prva faza, ali zavisi od toga kako će im braniti golmani. Francuzi su uvijek tu, njih će malo i favorizovati kao veliku reprezentaciju, ali ovo može da bude turnir iznenađenja“.

Nezaobilazna tema je bila i sinoćnja pobjeda rukometaša BiH u švajcarskom Sent Galenu (21:24)...

„Gledao sam preko nekih 'lajvstrimova', ali su mi pucali u drugom poluvremenu, pa nisam baš sve vidio. Po meni igrali su dobru odbranu i vjerujem da plasman u baraž neće doći u pitanje. U revanšu u tuzlanskom ’Mejdanu’, očekujem da razvalimo Švajcarce“, optimista je Marković o timu „zmajeva“ koje poslije njega vodi selektor Bilal Šuman.

PIŠE: Nebojša Šatara, MONDO

Tagovi: