Srpskoj prijeti epidemija morbila!

Epidemija morbila, od koje su na Kosovu već preminule dve osobe, od čega jedna beba, lako bi mogla da se proširi i na Srpsku, s obzirom na to da su mnogi naši građani nevakcinisani.

Na ovo upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo (IJZ), uz objašnjenje da je širenje epidemije moguće zbog činjenice da se ljudi stalno kreću i međusobno kontaktiraju.

Podsetimo, na Kosovu i Metohiji malim boginjama zaraženo je oko 100 građana, a ova zarazna bolest odnela je i jedan dečji život.

Srbija je u riziku da se bolest rasplamsa, zbog čega je počela primena mera pojačanog nadzora na teritoriji cele zemlje, te vanredna vakcinacija nevakcinisanih.

Jedan oboleli zarazi 18 osoba

Lekari iz Srpske upozoravaju da, u sredini u kojoj je izostala vakcinacija, jedan oboleli od malih boginja u proseku zarazi 12 do 18 osoba. Dodaju da je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 od 95 odsto.

Međutim, u Srpskoj obuhvat MMR vakcinom, koja deluje protiv morbila, rubeole i zaušnjaka, iznosi tek 74 odsto.

Problem je što nevakcinisana deca imaju 35 puta veću verovatnoću da obole od malih boginja, u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Kada se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom, raste rizik od obolevanja i manjeg broja vakcinisanih građana.

Naime, za sve one koji uopšte nisu ili su nepotpuno vakcinisani, postoji mogućnost da se zaraze malim boginjama.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako se trend izbegavanja vakcinacije MMR-om nastavi, moglo da dođe do izbijanja epidemije pomenutih bolesti, koje kod obolelih mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica, pa čak i smrti.

- Male boginje mogu da dovedu do upale pluća, upale mozga, slepila, pa čak i do smrtnog ishoda. Bez vakcinacije rizikujemo ponovno pojavljivanje teških zaraznih bolesti, koje izazivaju invalidnost i smrtne ishode, te predstavljaju značajan teret zdravstvenim sistemima. Međutim, obuhvat od 74 odsto na nivou RS znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole i zaušnjaka – kaže epidemiolog u IZJZ Jela Aćimović.

Epidemija morbila u RS je poslednji put registrovana krajem 2014. i početkom 2015, a u Srbiji se ponovo pojavila nakon 16 godina.

Opasna neinformisanost

Izbegavanje roditelja da vakcinišu decu posledice je činjenice da u Srpskoj, ali i u region, “cveta” antivakciona kampanja, koja MMR vakcinu dovodi u vezi sa nastankom ozbiljnih neuroloških poremećaja, pa čak i autizma.

Pojedina udruženja i pojedinci javno pozivaju roditelje da ne vakcinišu svoju decu, pravdajući ovaj apel sumnjom da MMR vakcina može da izazove više štete nego koristi.

PIŠE: Maja Bašić, EuroBlic

Tagovi: