Bitka svih bitaka: Služen parastos i položeni vijenci na ''Koridoru života'' (FOTO)

NJegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je kod spomen-obilježja na Dugoj NJivi kod Modriče služio parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine povodom 25 godina od akcije ''Proboj koridora''.

Vijence na spomen-obilježje položio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudastva Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić. 

Vijence su položile i delegacije Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, predstavnici opština Modriča, Vukosavlje, Doboj, Kozarska Dubica, Brod, Prijedor, Šamac, te učesnici Marša koji su iz Osječana i Skugrića do Duge NJive, na stazi od 12 kilometara, organizovale boračke orgnizacije Modriče i Doboja



Nakon parastosa obavljen je obred lomljenja slavskog kolača, kojim je, u prisustvu predsjednika Republike Milorada Dodika, ministara Đokića i Savanovića, predstavnika boračkih organizacija i brojnih vjernika i sveštanstva obilježena manastirska slava Sveti car Lazar. 

Obraćanjem Dodika, Savanovića i Savčića nastavljena je manifestacija obilježavanja akcije, čijim završetkom je 28. juna 1992. godine, prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. 

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. 

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno. 



Prethodno je u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara Svetu na Dugoj NJivi Svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit Hrizostom. 

Tagovi: