Banjaluka: Darvinova teorija na Senatu

Senat banjalučkog Univerziteta za tri dana raspravlja, ni manje ni više, nego o Darvinovoj teoriji evolucije.

Ugledni banjalučki profesori na zvaničnoj sjednici Senata otvoriće ozbiljnu polemiku o tome da li je čovjek nastao od majmuna – i da li to učenje treba potpuno izbaciti iz nastave. Pred sobom će imati peticiju koju su potpisali oni koji ne vjeruju u takav scenario nastanka čovječanstva. Zbog interesa javnosti i odjeka u regionu priču o Darvinu nije odbacio ni banjalučki univerzitet. I pored toga što se već sad može naslutiti konačni stav.

“Da bi govorili o tome moramo govoriti na naučnom skupu, moramo govoriti argumentima, moramo govoriti naučnim rezultatima i novim teorijama a ne nikako peticijama, skupljanjem i potpisivanjem”, rekao je  Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Pitanje “Kome više vjerovati, crkvi ili evoluciji?” na kratko je uzburkalo javnost u Srbiji. I pored toga što su inicijativu potpisali brojni akademici, profesori, umjetnici i sveštenici – stručna javnost jednoglasno je odbila ideju. Na Darvinovoj strani bio i čak i dio Srpske pravoslavne crkve. To što se javna rasprava seli u Banjaluku ne raduje akademsku zajednicu.

“Kad sam čuo za tu informaciju, ne gledam nikako, ja sam zatvorio oči. To je još jedna u nizu besmislica koje zapravo proizvode i na kojima rade institucije Univerziteta”, rekao je Miodrag Živanović, redovni profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

I studenti će biti na raspravi, a sudeći po načinu na koji će u četvrtak glasati na sjednici – čini se da ni oni više nisu sigurni u šta da vjeruju.

“Moram priznati da još uvijek nismo imali neku ozbiljniju diskusiju po ovoj tački dnevnog reda ali sudeći po onome što smo do sada mislili smatram da će studenti biti suzdržani”, kazao je  Ratko Savić, student i član Senata Univerziteta.

Ni profesori, članovi Senata, za sada ne otkrivaju karte, bar oni sa kojima smo pričali. Uglavnom su mišljenja da se o nekom modernijem Darvinu odluči na globalnom nivou a ne da Banjaluka bude prva koja bi digla revoluciju. Da će rasprava, ako ništa drugi biti bar interesantna jasno je svima – a  počela je i  prije same sjednice. I to kao odgovor na tvit rektora Mataruge koji najavljuje sjednicu Senata.

Senat UniBL ce na sjednici Senata, 25.maja. izmedju ostalog, razmatrati i peticiju o reviziji teorije evoluciji...

 

 

To ipak nije prva inicijativa sličnog sadržaja. 2004. godine, tadašnji ministar prosvjete u Vladi Srbije, Ljiljana Čolić objavila je dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred osnvone škole. Njenu namjeru naučna i stručna javnost u Sribji tada je ocijenila kao “krajnje bizaran potez”. (atv.bl)

Tagovi: