Analiza diplomatije u ćorsokaku

 Analiza spoljnopolitičkog statusa BiH i stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži po svemu sudeći će potrajati, jer ni mjesec poslije formiranja komisije čiji je to zadatak, niko se nije ni mrdnuo s mjesta.

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH su na sjednici 7. aprila imenovali privremenu istražnu komisiju čiji su članovi dobili zadatak da započnu sa analizom spoljnopolitičkog statusa, stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži, te rada Ministarstva inostranih poslova BiH.

Komisija je imenovana na prijedlog delegata HSS-a Marija Karamatića, a iako je odluka Doma o formiranju istražne komisije objavljena u "Službenom glasniku BiH" 14. aprila, čime su stvoreni uslovi da izabrani zvaničnici narednog dana mogu već da počnu da rade, oni nisu ni zasukali rukave.

Konstitutivna sjednica komisije zakazana je tek za 29. maj, što Karamatić smatra skandaloznim.

- Trebalo je da već 15 dana nakon imenovanja počnemo da radimo posao koji nam je povjeren, jer nam predstoji konstituisanje rukovodstva komisije, usvajanje pravilnika o radu i statuta. Dok punim kapacitetom počnemo da radimo, proći će sigurno dva i po mjeseca od usvajanja zaključka u Domu naroda - rekao je Karamatić.

Parlamentarci su složni u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše, a nije sjajan ni spoljnopolitički status BiH. Dok jedni krivca za to vide u ministru inostranih poslova Igoru Crnatku, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno.

Karamatić je ranije kazao da insistira na tome da Crnadak bude saslušan i da budu istraženi podaci o njegovim putovanjima, te kakvi su efekti sastanaka po svijetu.

- Kreditni rejting nam je na nuli. Želimo da vidimo šta je Crnadak napravio za ovu zemlju - istakao je Karamatić.

Posebnu primjedbu imao je na to što se, kako tvrdi, Crnadak nikada nije pojavio na sjednici Doma naroda.

Iz Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH u nekoliko navrata su upozoravali da su u 80 odsto DKP mreže šefovi nekarijerne diplomate. Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Dušanka Majkić (SNSD) naglasila je kada je počela priča o istražnoj komisiji da ni komisija na čijem je čelu nikada nije dobila cjelovitu analizu o stanju u diplomatiji, niti je Ministarstvo inostranih poslova napravilo plan šta u budućnosti ima namjeru da čini.

Crnadak, sa kojim nismo uspjeli da stupimo u kontakt, tada je naglasio da nema nikakav poseban komentar ni u vezi sa formiranjem istražne komisije, a ni sa navodima Karamatića.

Ocjenjivanje

Mnogobrojne inicijative da bude usvojen dokument koji bi sadržavao kriterijume za ocjenjivanje rada predstavnika BiH u inostranstvu pale su u vodu. Ministarstvo inostranih poslova BiH poodavno je sačinilo prijedlog pravilnika kojim se uređuje način ocjenjivanja rada ambasadora, šefova diplomatskih misija i konzula, ali dokument još nije ugledao svjetlost dana. Igor Crnadak potvrdio je da je pripremljen prijedlog teksta tog pravilnika, ali je on na čekanju.

 

(GLAS)

Tagovi: