Hram na Vračaru: Niče veliki mozaik (FOTO)

Patrijarh sprski Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položili su danas prvi kamen mozaika Vaznesenja Gospodnjeg u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru.

Tim svečanim činom, kojem su prisustvovali i ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, princ Aleksandar Karađođević sa suprugom, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, predstavnici diplomatskog kora među kojima je bio i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, kao i vladike SPC, obilježen je početak unutrašenjeg ukrašavanja centralne kupole Spomen hrama.

Patrijarh, koji je na početku ceremonije održao molitvu, rekao je da se polako ostvaruje vjekovna želja našeg naroda da se podigne zavetni hram Svetog Save.

On je rekao da je, s obzirom na način građenja, izabran najskuplji, ali najtrajniji način ukrašavanja.

"Gospod je dotakao srca mnogih koja su se otvorila i pomogla", rekao je patrijarh dodajući da se veliki hramovi su svetu grade decenijama.

On je istakao i da će Hram Svetog Save biti na ponos ne samo srpskom narodu, već čitavom pravoslavlju.

Za veliki doprinos na izgradnji spomen hrama Svetog Save na Vračaru, patrijarh je tom prilikom uručio visoko odlikovanje SPC orden Svetog Save drugog stepena članu Odbora direktora NIS-a i zamjeniku generalnog direktora "Gasprom njefta" Kirilu Kravčenku.

Dobitnik ordena je i generalni direktor "Gasprom njefta" Aleksandar Ðukov, u čije ime je orden primio generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Kako je navedeno, planirano je da radovi na unutrašnjoj dekoraciji cele centralne kupole hrama budu završeni do kraja godine, a mozaik čiju izradu finansira '0Gasprom njeft'' u iznosu od četiri miliona evra, biće postavljen na 1.230 kvadratnih metara kupole.

Mozaik od specijalnog stakla i kamena koji predstavlja kompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg, izrađen je u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a umetničkim radovima je rukovodio akademik i član prezidijuma Ruske akademije umetnosti Nikolaj Muhin.

Tagovi: