Vjeronauke za srednjoškolce: Vlada Srpske nema novca za školske kabinete, ali ima za sveštenike?!

Bura oko veronauke u srednjim školama se ne stišava, a sve je više onih koji smatraju da je srednjoškolcima potrebnije više časova prakse, jezika i kulture izražavanja.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske uveliko razmatra inicijativu o uvođenju ovog predmeta među srednjoškolce. Iako se još ne zna ni ko bi predavao ovaj predmet, ni koliko bi tačno bilo časova, svi već imaju mišljenje, a stiže i niz pozitivnih, ali i negativnih komentara.

Mnogi smatraju da bi veronauka u srednjim školama donela više mira i blagostanja, te da je i odavno trebalo da bude na srednjoškolskom rasporedu časova. Međutim, ima i onih koji smatraju da bi ovo bila samo još jedna u nizu podela, te da novac namenjen za to treba preusmeriti na nešto drugo.

Aleksandar Žolja, iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, stava je da je Pravoslavna crkva moćna i da se dobro brine za svoj kadar, a da je uvođenje veronauke u srednje škole samo dodatno zapošljavanje nekolicine sveštenika koji su bez posla.

- Svi fakulteti treba da se bore za svoj kadar kao što to radi crkva. Bolje i bilo da se uvede predmet kultura religije, jer sve one imaju zajedničku poruku ljubvi i mira, a deca treba da uče o različitim religijama – kaže Žolja, dodajući da bi novac namenjen za veronauku treba biti uložen u opremanje školskih kabineta ili otvaranje novih zanata.

Upozorava da bi uvođenje veronauke u zemlji kao što je naša bila samo još jedna stvar koja nas deli, dok je malo onih koje nas povezuju.

Različita mišljenja imaju i srednjoškolci. Dok bi nekim veronauka, kažu, dobrodošla da poprave prosek, ali i nauče još ponešto o veri, većina njih misli da su im potrebniji drugi predmeti.

- Ako već hoće da nam dodaju predmete, onda to treba da bude praksa, više časova srpskog jezika, jer ih je mnogo koji iz srednje izađu nepismeni. Dajte da stičemo znanje od kojih ćemo kasnije moći živeti; veronauka se uči na drugom mestu – kaže srednjoškolac prnjavorske Gimnazije Ljubiša B.

Za razliku od srednjoškolaca, Gorjan Kljajić, student bogoslovije, smatra da bi veronauka dobrodošla kako bi đaci proširili vidike.

- Hrišćanstvo je deo naše kulture i tradicije i svakako bi trebalo da se proširi znanje na tom polju. Naravno, pod uslovom da deca imaju kvalitetne predavače – smatra Kljajić.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda RS nismo dobili odgovore dokle je stigla inicijativa i kada možemo očekivati rasplet situacije, ali kako je Slavoljub Lukić, prosvetni savetnik za veronauku, nedavno objasnio za medije - veronauka bi trebalo postepeno da ulazi u srednje škole.

- Predmet bi prvo došao u prve razrede nekih škola poput gimnazije, medicinske ili ekonomske, pa onda postepeno i u trogodišnje škole. Ovo nije uvođenje veronauke; to je samo vraćanje. Pa skoro sve države u regionu su to već odavno uradile, a odnedavno i distrikt Brčko – naglasio je Lukić.

Proširiti fond časova

Direktori srednjih škola kažu da bi u slučaju uvođenja ovog predmeta trebalo proširiti fond časova, sa 30 na 35 sedmično.

– Naši srednjoškoci su rasterećeni, jer je 30 časova sedmično malo. Neka veronauke, nemam ništa protiv, ali neka se uvede i još koji čas matematike – kaže direktor banjalučke Tehničke škole Dejan Čutura.

Ništa protiv uvođenje veronake nema ni direkotr Medicinske škole, Vladimir Jagodić, ali ipak kaže da je srednjoškolcima ove škole bitnije da imaju još jednu godinu latinskog jezika, koji je za njihovu struku i te kako protreban.

PIŠE: Tanja Vukomanović, EuroBlic

Tagovi: