Preminuo graditelj kućice na Drini

Milija Mandić Gljiva, graditelj čuvene kućice na Drini kod Bajine Bašte, preminuo je iznenada u petak u 65. godini.

Kućica na Drini, simbol Mandićeve mladosti, postala je i simbol tog kraja Srbije, a širom svijeta je postala poznata 2012. godine kada je bila motiv pobjedničke fotografije mjeseca na sajtu „Nacionalne geografije".

Kućica je sagrađena 1968. godine, kada je grupa dječaka iz Bajine Bašte, među kojima je bio i Milija, riješila da napravi nešto na gruboj stijeni koja im je služila za predah tokom plivanja u brzoj Drini. Sa desne obale prenijeli su daske od srušene šupe, koje je već sljedeće godine odnijela bujica.

Istog ljeta Milija, tada 17-godišnjak, i društvo su napravili kućicu. Čamcima i kajacima prevozili su lakše elemente, a one veće spuštali su u rijeku kilometrima uzvodno, pa ih hvatali kod stijene.

Drina je tokom proteklih pet decenija sedam puta rušila kućicu, a ona je svaki put vraćana na hridinu zahvaljujući Mandićevom entuzijazmu.

Mještani Bajine Bašte kažu da je Milija govorio da je kućica i svačija i ničija. Pričao je da mu je drago što je hrid nasred rijeke, baš u brzacima koji Drinu dijele na "srpsku i bosansku stranu".

Tagovi: