REFERENDUM DAO JASNU PORUKU: Srbi ne žele torturu

Miran ishod referenduma u Republici Srpskoj i veoma jasan rezultat odlučni su signali Sarajevu i tamo nastanjenim međunarodnim intancama da se srpsko stanovništvo više ničim ne da zaplašiti, niti mu se više mogu nametati tutori, kojima su i dalje spremni da pružaju otpor, piše berlinski dnevnik "Junge velt".

U današnjim komentarima u ovom berlinskom dnevniku navodi se da je reakcija /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića na održani referendum o Danu Republike Srpske nešto što je već viđeno, odnosno da on samo nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića, autora "Islamske deklaracije" u kojoj se zalagao za uspostavljanje muslimanske božije države, a za koju je u Jugoslaviji bio u zatvoru od 1983. do 1985. godine. 

Komentator lista konstatuje da "sin nastavlja politiku svoga oca, pa je tako podgrijao konfrontaciju između naroda BiH, a koja nije bila predviđena Dejtonskim sporazumom", te podsjeća da je Izetbegović senior prije četvrt vijeka pokazao svoju odlučnost za nezavisnu BiH, pa makar to bilo i kroz rat i velike žrtve i da je svima poznato šta je iza toga uslijedilo. 

"Kako se uz jednu ovakvu predistoriju moglo dogoditi da referendum o zadržavanju praznika izazove najveće konfrontacije od potpisivanja Dejtona", pita njemački list i ocjenjuje da je, ustvari, riječ o jednom razvoju u ovoj republici eks-Jugoslavije, gdje su političke i ekonomske odluke od 1995. godine i dalje u stranim rukama. 

Napominje se i da prema srpskoj strani - nelegitimni Ustavni sud BiH sa tri strane sudije i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom imaju odlučujuću riječ u svim važnijim pitanjima, te da predstavnici Zapada zastupaju dalju centralizaciju i stalno jačanje moći u glavnom gradu Sarajevu pod dominacijom Bošnjaka usmjerenih ka EU i članstvu u NATO-u. 

"Ovi ciljevi se nastoje postići samo potkresivanjem /skraćivanjem/ u Dejtonu zaključenih prava Srba, a u posljednje vijeme i Hrvata", navodi komentator i primjećuje da u takvoj situaciji Izetbegović junior, koji u svom kabinetu još drži "Islamsku deklaraciju" i prijeti spremnošću da odlučno brani zemlju riječima koje imaju prizvuk militarističke konfrotacije. 

Poslije toga, navodi se u tekstu, Izetbegović ide još dalje sa neshavatljivom izjavom da bi predsjednik Srpske Milorad Dodik mogao završiti kao Milošević, Sadam i Gadafi. 

S druge strane, napominje njemački list, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavljuje srpskoj strani krivično gonjenje, sankcije, zamrzavanje imovine i navodi da su "sve opcije otvorene". 

"I ovo je već sve viđeno kako se na Balkanu sprovodi NATO-vladavina", navodi berlinski "Junge velt", a u drugom prilogu u istom broju ovaj dnevnik informiše o tvrdnjama bošnjačke strane da referedum destabilizuje zemlju i njen pravni poredak, jer je navodno uvod u predstojeći separatizam. 

Ove tvrdnje se negiraju sa srpske strane i navodi izjava predsjednika Dodika da postojeći Ustavni sud BiH nema neophodnu zakonsku osnovu, pa da tako radi mimo uticaja demokratskih institucija i da postojeća situacija preglasavanja srpskih i hrvatskih predstavnika od tri stranca i dva Bošnjaka više nije održiva.

Tagovi: