Zanatlije iz ilegale svima prave štetu

Preduzetnici koji u kućama i stanovima posluju na crno vješto izmiču inspektorima kojima je za pretres privatnih stambenih prostorija potreban sudski nalog do koga dolaze teško i sporo, a time ugrožavaju one koji legalno posluju i izmiruju obaveze prema državi.

Proizvodnja i prodaja hrane, kozmetike, obuće, odjeće ili unikatnog nakita i pružanje frizerskih, kozmetičkih, pa čak i stomatoloških usluga na kućnoj adresi uzeli su maha, a vlasnici ilegalnog biznisa zarađuju hiljade maraka od kojih država ne ubire ni fening poreza.

U Inspektoratu RS kažu da se u slučajevima osnovane sumnje da neko u privatnim stambenim objektima obavlja neregistrovanu djelatnost obraćaju sudskim organima sa zahtjevom za izdavanje naloga kojim se odobrava ulazak u privatni prostor.

- Problem je što u tim slučajevima najčešće, iz nama nepoznatih razloga, ostanemo uskraćeni za odgovor nadležnog suda - kažu u Inspektoratu RS.

Ilegalna prodaja robe i pružanje usluga osim državi štetu nanosi i legalnim preduzetnicima iz iste branše kojima zbog nižih cijena preotimaju mušterije.

- Njihovi klijenti koji pokušavaju profitirati nisu svjesni u kakvu se opasnost na ovaj način upuštaju. Stručnost ovakvih osoba je više nego sporna, a postoji i velika opasnost od raznih infekcija i zaraznih bolesti, jer frizeri, kozmetičari i stomatolozi pružaju usluge u nehigijenskim kućnim uslovima - upozoravaju u Inspektoratu i dodaju da potrošači za robu kupljenu na ovaj način nemaju mogućnost reklamacije, zamjene, podnošenja žalbe ili vraćanja novca, što ugrožava njihova prava.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da su više puta upozoravali da će visoki fiskalni, a posebno nepotrebni parafiskalni nameti dovesti do omasovljavanja rada na crno.

- Zanatlijama se ne isplati da legalno rade u takvom poslovnom ambijentu i zato odjavljuju radnje i iste usluge pružaju stanovima i garažama gdje su nedodirljivi za inspekciju - kaže Bratić.

Iako na evidenciji biroa za zapošljavanje ima automehaničara, molera, obućara, frizera i kozmetičara, Bratić kaže da je u većini slučajeva to prividno.

- Na birou su evidentirani samo zbog zdravstvenog osiguranja, ali je većina njih zaposlena u kućama i ne spadaju u nezaposlene - kaže Bratić i dodaje da zanatlija nikada ne može ostati gladan, jer posjeduje specifično znanje da pruža usluge koje su ljudima uvijek potrebne.

Dvije i po godine čekaju na sud

U Inspektoratu RS kažu da su primili anonimnu prijavu da se jedan stomatolog u penziji bavi ovim poslom u svom stanu i da su se obratili nadležnom sudu.

- Uputili smo zahtjev za odobrenje pretresa u stanu još početkom 2014. godine, ali do sada nam nije stigao nikakav odgovor - kažu u Inspektoratu RS.

Tagovi: